2018-07-10
之前食過和氣食堂位於沙田圍既分店,覺得價錢貼地之餘,食物質素相當不錯,所以今日就再黎其位於黃大仙分店。温泉玉子牛油果凱撒沙律🥑 ($58)先點一個沙律開開胃。牛油果非常creamy,沙律菜、青瓜、番茄仔非常清新,而且份量非當大方,足夠兩至三人分享。流心蛋黑松露鵝肝帆立貝卷 ($65)入口黑松露味非常香,鵝肝非常軟滑,帆立貝就鮮味十足,味道相當有驚喜,三者非常夾!推介推介!火炙宮崎和牛壽司🍣 ($76)和牛油脂分佈非常平均,入口食到好香油脂味,可是則略嫌和牛有點靭。千回火鳥3隻 ($38)雞翼外層燒得微焦,食落香脆,更能鎖住内在肉汁白咖喱烏冬 ($88)上次試過覺得非常好味,今次再encore表面好似忌廉果層,其實係薯仔加奶打成泡沫,食落好香薯味。而下面果層係咖哩烏冬,咖喱帶有微辣,不過絕對係可以接受程度,因為一向怕辣既我都好容易入口炸雞外脆嫩,內在十分Juicy,一啲都唔乾。未食已經聞到非常香濃咖喱味!櫻花蝦鯛魚湯泡飯🌸 ($108)於上枱時,店員會即場加上鯛魚湯,由於鐵鍋非常燙,所以令湯温度急速上升,有點似鐵板燒既效果,令到整個泡飯熱騰騰仲可以按個人口味加蔥花或炸過既米通。糯米糍紅豆
温泉玉子牛油果凱撒沙律🥑 ($58)
流心蛋
黑松露鵝肝帆立貝卷 ($65)
火炙宮崎和牛壽司🍣 ($76)
千回火鳥3隻 ($38)
雞翼外層燒得微焦,食落香脆,更能鎖住内在肉汁
白咖喱烏冬 ($88)
上次試過覺得非常好味,今次再encore
表面好似忌廉果層,其實係薯仔加奶打成泡沫,食落好香薯味。
炸雞外脆嫩,內在十分Juicy,一啲都唔乾。
未食已經聞到非常香濃咖喱味!
櫻花蝦鯛魚湯泡飯🌸 ($108)
仲可以按個人口味加蔥花或炸過既米通。
糯米糍紅豆宇治抺茶牛奶雪糕🍨 ($42)
無甜品作結,點算得上一個完整既晚餐呢?
抺茶帶有微澀,配上甜甜既紅豆,非常夾。
而糯米糍味道偏微,剛好平衡雪糕既甜度。
雪糕既選擇非常多呢!