2022-09-24 229 浏览
早排平日喺銅鑼灣一帶踢完波後已經係晚膳時間,上open rice search食咩好時見到Dodam Chicken有分店喺呢區。以前去過觀塘分店印象唔錯,最後決定去銅鑼灣分店食。Dodam Chicken其實比較建議晚巿去食,因為餐廳舖面設計喺一般F&B加bar,夜晚光顧更有情調,而且晚巿有酒精飲品供應。今次點左韓國冷麵、蜂蜜豉油香蒜脆雞,加上一杯cocktail。當時係接近七點入座,坐低無耐整間餐廳將近滿座。有意特登試下呢間餐廳嘅朋友最好先行預約。因為食客多,出餐要大概五到十分鐘時間。先上枱嘅係Corona Rowberry,係士多啤梨同冰打碎後再混以啤酒。士多啤梨嘅甜、啤酒嘅微甘同碎冰嘅口感令成杯飲品好有層次。而飲品造亦好適宜用黎打卡。隨後送上係冷麵。侍應奉上味醂同芥末,但個人覺得湯底完全夠味。麵質煙韌有咬口,湯入面有梨片帶黎清新感。最後到嘅係炸雞。雞件炸好無耐,拎上手有燙手嘅感覺。原本有啲擔心豉油會搶左蜜糖嘅甜味,但餐廳嘅配方令甜同鹹味平衡做得好好。炸雞表面嘅蜜糖用量啱啱好,成功造到脆脆口感。雞肉炸到啱啱好,juicy得黎又鮮嫩。總結餐廳令我好有驚喜,不過獨食真係會好飽 😂建議

蜂蜜豉油香蒜脆雞

總結餐廳令我好有驚喜,不過獨食真係會好飽 😂
建議同幾個親友一齊食,可以試下唔同食物開心share。
蜂蜜豉油香蒜脆雞