2019-05-19 58 浏览
之前係通菜街呢間韓國餐廳試過依家平民又好食嘅韓式小店食晚飯,今次就回頭再幫襯佢介紹啲未食過嘅菜式俾大家🤤========================海鮮蔥餅🌮 $58依個海鮮蔥餅偏厚身,通常食厚煎餅時都會擔心煎餅因過厚粉而唔夠脆身,但依個海鮮蔥餅意外地煎得焦脆金黃,咬落好脆身又唔會過油膩🤤另外不得不提非常足料,爽脆嘅青蔥外亦有煙韌彈牙嘅蝦🦐份量十足,點啲韓式辣醬又有另一番風味😛========================極上牛肋骨鍋🥩(配韓國手打烏冬) $88 (+$8)雖然而家天氣已經轉亂送但係加流晒汗但係都冇咗我想食泡菜豆腐鍋嘅心❤️泡菜同豆腐煮成嘅湯果然係無敵,完全冇可能唔好食🤪特別之處係有啲炆得細嫩嘅牛肋肉,加咗喺湯內食落嘅牛肋肉仲有淡淡的泡菜香同辣味👅韓國手打烏冬果然口感爽滑麵質幼身,唔想咁飽食蛋嘅可以考慮轉烏冬👻========================炸醬麵🍜 $68唔知點解突如其來地好想食韓式炸醬麵🤩暖暖地嘅麵條頗為爽口,比起台式炸醬麵醬料的味道偏甜🧐雖然炸醬內用嘅黑豆醬都比我想像中淡啲,亦唔太多韓式炸醬麵通常都包括嘅豬肉碎或肉粒,但配埋爽脆嘅青瓜絲入口亦不
海鮮蔥餅🌮 $58
========================
極上牛肋骨鍋🥩(配韓國手打烏冬) $88 (+$8)
炸醬麵🍜 $68
唔知點解突如其來地好想食韓式炸醬麵🤩暖暖地嘅麵條頗為爽口,比起台式炸醬麵醬料的味道偏甜🧐雖然炸醬內用嘅黑豆醬都比我想像中淡啲,亦唔太多韓式炸醬麵通常都包括嘅豬肉碎或肉粒,但配埋爽脆嘅青瓜絲入口亦不失為一個韓食之選🇰🇷
巧味道指數👅:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻
再食過指數🏃🏻‍♀️:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻
錫荷包指數💸:👧🏻👧🏻👧🏻
服務正指數👩🏻‍🍳:👧🏻👧🏻👧🏻
環境靚指數👀:👧🏻👧🏻👧🏻
========================
📍 首爾石鍋燒 (旺角)
旺角通菜街21號地舖
========================
#hk #hkig #hkigfood #hkfood #food #couple #hkeat #eat #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodporn #hkfoodie #hkfood #美食 #吃貨 #首爾石鍋燒 #韓食