2019-04-23 2776 浏览
鍋心已經食過幾次,啱開無耐已經來試了,當時覺得好驚艷,亦都寫左食評。哩次再食,海鮮依然新鮮抵食,但佢既模式有少少唔同左,味道比起以前無咁出色。比預定時間早到5分鐘,不過好快D人就陸續到了,唔book位既話,一般都無得walk in。就係咁,佢以前D海鮮係全部都有,依家就要選擇5款。(因為無點到魚,最後D粥無咁甜同杰身,因為D魚肉會煲融一D係粥入面,至少我係咁覺得拉)一人半只蟹,蟹係好新鮮同結實既,好鮮甜。鮑魚同 帶子分量都係一人一粒,新鮮同爽口肥牛--有少少為 完全解凍就拎出來,不過肉質都唔錯既象拔蚌--($30)哩個係加錢點既,30蚊2只,雖然細細只,都幾甜既~蝦--一人 2只,淥既時候好可怕,因為仲係生勾勾,所以要夾住佢同摁住佢係火鍋度,稍變色先放手,好怕一陣突然跳一下 XD生蠔、花蝶--因為海鮮都好快就熟,所以一好就撈上來,食唔切  哈哈~魚皮--我唔太建議點其實,因為其實啖粥最後食翻,覺得放左哩個會令粥油左,有少少破壞左雞軟骨丸--每次都必點既,入面有雞軟骨粒粒,口感好得意豬梅同肉、王牙白菜--我覺得一定要點菜,淥完海鮮淥菜,D菜甜到不得了響鈴、豬紅--其實食到後來,我自己 都

一人半只蟹,蟹係好新鮮同結實既,好鮮甜。

鮑魚同 帶子
分量都係一人一粒,新鮮同爽口

肥牛--有少少為 完全解凍就拎出來,不過肉質都唔錯既

雞軟骨丸--每次都必點既,入面有雞軟骨粒粒,口感好得意

響鈴、豬紅--其實食到後來,我自己 都覺得同粥底火鍋唔太配,不過要選8樣,實在係唔太想點其他,特別係芝士腸、午餐肉果D,真心覺得破壞D粥。

最後撈曬D骨、碎碎,加埋粥料,攪勻就食得了~

整體來講,我覺得個粥真心唔及以前,雖然依家都高質,同比起其他,特別係台式火鍋,CP值實在係高好多。
不過我自己覺得拉,做翻以前個模式係比較好,同埋,配料選8款實在係太多,除左食唔曬,有D配料真係會令到個粥最後失色。
ps. 最後睇翻張單,發現上少左豬腩片。不過都無咩所謂,上左可能都食唔到,走既時候已經好飽了~
2019-04-01