响上環做野咁多年,陳勤記既形象都係好街坊,所見既裝修格局,所感受既招呼,以至食物賣相同價格定位,一切一切.......事關老闆 "阿直" 幾十年都以老式經營,多年來都無變化,只係近幾年己少見 "阿直" 揮刀斬鵝已而,畢竟年紀唔細喇!事別幾個月,見舖頭換左醒目新 look ,由頭到尾用上簡約新派中國風,一洗以往陳舊面貌,忍唔住讚 "阿直" 幾句,一向寡言既 "阿直" 只點點頭微笑。難得皮膚白凈既 "阿直" 依然靚仔、精神飽滿,伙計們仍是一張張舊面孔,份外親切!跟以前只得一張雙面過膠餐牌比較,今趟一冊印製整齊既餐牌顯得特別精美。舊有特式菜如西洋菜豬雜湯、凍魚飯,以及廉價街坊粉麵如紫菜四寶粉、沙茶牛河等都有保留住;新增菜式則有蝦棗、蟹棗、仲有魚翅、凍蟹添! 滷水鵝肉:賣相好靚呀,份量明顯比以前大,鵝皮 "拎立立",最上面放左一隻鵝肶,好搶眼!一向偏愛連骨既肉,反而啖啖肉既鵝片唔啱我。umm......食味依舊,但細心咀嚼後發現滷水味無以前咁鹹,只從鵝皮淡淡滲至肉既表層,食落覺得味道較側重鵝肉原身既鮮味,同以前偏鹹有明顯分別。另外察覺到鵝肉比以前滑左,我諗食味都係今次改革範疇內,食得健康係大趨
滷水鵝肉:

賣相好靚呀,份量明顯比以前大,鵝皮 "拎立立",最上面放左一隻鵝肶,好搶眼!一向偏愛連骨既肉,反而啖啖肉既鵝片唔啱我。umm......食味依舊,但細心咀嚼後發現滷水味無以前咁鹹,只從鵝皮淡淡滲至肉既表層,食落覺得味道較側重鵝肉原身既鮮味,同以前偏鹹有明顯分別。另外察覺到鵝肉比以前滑左,我諗食味都係今次改革範疇內,食得健康係大趨勢,對好既轉變表示讚成。不過凡事要付出代價,好肯定價錢比以前上調了一點點.....還是值得!
韮菜花炒鹹肉::
賣相有d打完風既感覺,鹹肉試左一塊鹹得要命,最終放棄了。幸好韮菜花味道清甜,好快掃清。但發現碟底一嚿透明漿狀物體,肯定係生粉水打獻時凝固,厨師應該注意一下。
大腸墨魚:

大腸唔係慣常滷得 "淋八八" 個隻,質地富有彈性同具層次感,而且仲保留大量腸味。而家大部份食肆時都會將大腸原味"省" 得七七八八,僅餘既腸味又會用調味掩蓋,所以好難食到大腸果陣獨有既味道。
若以大腸比較,墨魚質感更刺激。墨魚無染上鮮艷既橙色,反而只有淺淺既滷水色,切成較厚身既方塊,細咬一下,墨魚片密度好似將牙吮住,再咬感覺微微彈開;重複咀嚼就好似混集响煙靭與柔軟既鬥爭中,想放開之時又被煙靭鎖住,加上墨魚本身及滷水香味,簡直難捨難離。

chopstick: 潮式撈麵:

呢個係美妙既新嘗試!淥麵大哥親自將麵送到枱上,彷彿叫我細心品嚐!一睇外形與普通麵食無大分別,粗麵上放上肉碎、兩粒魚餃、三粒魚蛋。先將麵條撈一撈,感覺配撘清新可口、非常醒胃,一定係醋同麻醬帶出既微妙化學作用。醋將麻醬調稀,不再漉口但麻香並無被破壞,而醋既酸味將整晚肉類既飽滯一掃而空,愈食愈開胃!

一間老舖既發展,其實係需要好長時間既改變,而改變要付出勇氣同決心,所以覺得陳勤記今次既改變係正面既,既可保留原有舊客,亦因為舖面亮麗而吸引年青朋友去嚐試。"阿直" 我支持您。
門口橱窗掛上大鵝生招牌
"阿直" 女兒精心挑選既燈同畫