话说朋友黎到北区,我地想食Cafè。之后系OpenRice 就search 到呢间cafe,谂住满心欢喜试试。点知...恶梦黎啦。我明白现在肺炎疫情严重,为左顾客和店舖职员安全,要量好体温,先可以入去嘅。我地首先站系门口前准备比佢探热。点知位waitress 用不耐烦和命令式的语气讲「企系地毯到!」之后我下意识咁「吓!」左一声。好啦,咁我地3位乖乖地咁量体温啦。但是结果出左黎,得一位朋友体温正常,佢好快咁入左餐厅坐低。咁我同另外一位朋友过左38度,系Cafè 外面,唔比入去。但是当日是正午,而且烈日当空,气温差不多成33度以上。我明白嘅,我平时去其他餐厅都有呢个问题。因为天气太热,而且刚刚行完,体温好多时会遍高,要休息数分钟claim down 下,先回复正常。而且餐厅职员好多都态度友善,通常叫我稍等一下,再量体温,先可以入去嘅。但是这位态度恶劣的waitress 无礼地对我们2位说「你听埋我讲先,我都未讲完。如果你想入嚟,去对面7仔凉下冷气先再入嚟啦!」个阵佢个样系劲不耐烦,再加无视的眼神。但我阵忍得住,无同佢正面冲突。就咁叫我入面位朋友「出返黎,唔想食呢间。」事后,我问同行朋友佢态
话说朋友黎到北区,我地想食Cafè。
点知...恶梦黎啦。
我地首先站系门口前准备比佢探热。
之后我下意识咁「吓!」左一声。
好啦,咁我地3位乖乖地咁量体温啦。
但是结果出左黎,得一位朋友体温正常,佢好快咁入左餐厅坐低。
咁我同另外一位朋友过左38度,系Cafè 外面,唔比入去。
但是当日是正午,而且烈日当空,气温差不多成33度以上。
我明白嘅,我平时去其他餐厅都有呢个问题。
个阵佢个样系劲不耐烦,再加无视的眼神。
但我阵忍得住,无同佢正面冲突。
就咁叫我入面位朋友「出返黎,唔想食呢间。」
事后,我问同行朋友佢
态度系未好有问题,佢地都话系。
我平时好少写OpenRice, 但我见咁多同路人都有不愉快经历。
忍唔住share 我的经历,希望大家睇完comment 先再考虑去食。
2020-05-17
用餐时段