2017-12-12 59 浏览
记得早几个月之前都黎过金田家,记得当日用餐经验都十分愉快今日又黎到YOHO,所以想再食一次,睇下系唔系依旧好食的今日大约6点到达餐厅,未到晚餐时间,所以都唔洗等位。上次系下午时间黎,记得天光时灯饰同阳光都好夹。今次天黑黎到,唔知系呢系就到圣诞节了。更加有Feel~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~点餐时间!!! 今次终于试到一直都十分热爱既黑松露拉面了!!Truffle Raman黑松露拉面($108)豚骨汤+黑豚叉烧+自家制黑松露酱+黑松露油+木耳+紫菜+青葱~~觉得金田家同其他拉面店唔一样既一点系,呢度无一款浓厚汤底。因为本身汤底已经好浓好厚,而且唔会好油腻!溏心蛋水准依然好好,本身有用酱油浸煮过,好入味。蛋黄好黏口好香甜蛋味,金田家既溏心蛋可算系我系香港排名第一名的,但可能我食过既拉面店大约只有十多间,未有机会食到更出色的。单食左小小黑松露酱,好香,闻落好重味但食落唔算太浓郁。但加上黑松露油,与汤搅匀左之后有好香既松露味,食落好舒服。面拣左硬身,就算食到最后都唔会变到淋左。叉烧好软,一夹就夹得散,如果钟意有口能既可能觉得太淋,但我好怕咬好耐都咬唔开既肉,所
记得早几个月之前都黎过金田家,记得当日用餐经验都十分愉快

今日又黎到YOHO,所以想再食一次,睇下系唔系依旧好食的
今日大约6点到达餐厅,未到晚餐时间,所以都唔洗等位。
上次系下午时间黎,记得天光时灯饰同阳光都好夹。
今次天黑黎到,唔知系呢系就到圣诞节了。更加有Feel

点餐时间!!!

今次终于试到一直都十分热爱既黑松露拉面了!!
黑松露拉面
Truffle Raman黑松露拉面($108)
黑松露拉面

叉烧好软,一夹就夹得散,如果钟意有口能既可能觉得太淋,但我好怕咬好耐都咬唔开既肉,所以岩哂我!!!!
辛子黑蒜拉面

Black Garlic Sauce Raman辛子黑蒜拉面($88)

豚骨汤+腩肉叉烧+自家制黑蒜酱+京葱+木耳+紫菜+葱花~~

系日本食亲拉面都无见过黑蒜汤底(虽然都系去过4间)
,但系香港好多拉面店都会有呢款重口味之选
京葱系一款好特别既食材,好独特既食材!好香浓既蒜味,但唔会系令人拒之门外。
另外腩肉叉烧会比较有咬口,唔会一夹就散。
黑豚叉烧 芽菜
另外追加了一份豚肉叉烧同芽菜,芽菜份量好多,而且有少少调味粉青爽得黎又唔会淡。
大将饺子
Gyoza大将饺子($30)

一间出色既拉面店其实小食都好重要,犹其系炸鸡同饺子。
呢度饺子煎得好香脆馅都好多好饱满,但肉汁唔多。点小小醋比较解腻。
煎茶
Green Tea煎茶($20)
睇落一杯好细杯,但胜左外形够可爱。
煎茶
打开个盖原来系杯,饮落无咩特别,收我$20就真系唔多抵,但无问到可唔可以Refill,如果可以的话都还可以

黑蒜拉面后加所以无影到

黎左2次,都试哂比较特别既款了,希望下次黎都会有惊喜啦