2008-01-03
book了位,和幾個老友第一次在此食飯,餐單如下:前菜三杯酒雞翼- 好普通滷牛- 自己整,唔係雪到好凍、用機薄片隻,幾入味腐乳多士- 有創意,但幾鹹主菜香草鹽焗蝦- 好鹹,d殼唔知點解好難搣荔枝酒煮蜆- 呢個好好食,d汁好有酒香,連少少的洋蔥都好好味,食到冇個剩香煎蘿蔔肉餅- 有d散,用筷子夾唔到,味道ok煎蝦餃配自家製酸梅醬- 個蝦餃好似有少少魚肉,味道ok,唔會剩係得蝦味,但想講個酸梅醬,好正,食到有酸、甜、少少苦,好味蠔飯- 有隻超大蠔,我地叫左2客,本身d飯煮到好一粒粒,好有味,本人全晚覺得呢味最好食手打黑松露意粉- 扁意粉睇之前的介紹已知係自家製,質感幾好,但想話唔知係咪意粉偏硬身,要用多d油煮的關係,呢味油太多,要減分低溫荔枝酒煮雞一隻- 好有酒味,問過招呼個肥哥哥,呢個原來只係用左好少量的荔枝酒(唔記得係"三樑"定"三蒸"),但成個連配菜d紅蘿蔔、薯仔都好有酒味,隻雞超滑,就算雞胸都完全唔"鞋"甜品:花生糕- 香滑,如果個質感係實d仲好味70%朱古力慕絲- 呢個又係好正,朱古力味濃,個質地唔知點講,又唔係一絲絲、又唔係一pat pat,介乎兩者中間,好味apple tar
前菜
三杯酒雞翼- 好普通
滷牛- 自己整,唔係雪到好凍、用機薄片隻,幾入味
腐乳多士- 有創意,但幾鹹
主菜
香草鹽焗蝦- 好鹹,d殼唔知點解好難搣
香煎蘿蔔肉餅- 有d散,用筷子夾唔到,味道ok
甜品:
花生糕- 香滑,如果個質感係實d仲好味
apple tart - 即叫即做,唔同出面街食種,佢係將蘋果砌薄片,放上一塊圓形、類似燒餅的麵團上,去焗,幾新鮮,蘋果好好味,但個人都係覺得硬底的apple tart好少少
手搖豆沙湯圓/ 薑汁撞奶- 兩款我都冇食,no comment
總括講- 店內環境舒服(最怕又要等又人迫),d野好食,最慘就係貴左d囉