2008-06-24
上星期日, 就老人家係呢附近食晚飯, 彩星之前有人食過唔得, 本來計劃係對面既到南北嚼, 六點鬆dee冇人係接待處加上有幾級樓梯, 輪椅唔方便, 轉左來呢間, 都唔期望好高架啦, 落到去得3幾枱客, 可能時間尚早, 服務認真唔得, dee 待應唔知做咩既叫極都唔理, 扮睇唔到, 好啦, 睇到菜牌唔明, 叫左一輪終於有個人來到, 好求期答左一個問題又走左去, 越叫越走, 真係要叫劉生來教下佢今時今日咁既態度係唔得架, 最不滿係洗杯碗發現我地8個人, 佢地擺少左2隻匙&2隻碗, 叩個待應拎2隻匙&2隻碗, 佢竟然不斷問我地少左咩woo, 唔係掛, 好明確話左佢聽少左咩啦, 佢仲不斷重覆問左幾次, 大佬呀, 我地8個人坐晒係度啦, 會唔會計數呀, 叫左: 半隻燒鵝 (好乾, 好瘦) 有屋企人仲以為係燒鴨, 唔係掛, 都係鏞記好味沙拉骨 (好味, but 量少, 每人得一件咁多多)粟米斑塊 (失敗, 斑塊有炸過, 白雪雪, 粉勁厚, 汁少, 其中有1/3斑塊係冇粟米獻汁, 乾爭爭)海鮮雜菜煲 (ok)金銀蛋白菜(本來要莧菜, 但佢話有得chose, 睇下廚房俾woo, )冬瓜盅 (ok, 每人
叫左:
沙拉骨 (好味, but 量少, 每人得一件咁多多)
海鮮雜菜煲 (ok)
冬瓜盅 (ok, 每人有2碗)
清蒸紅斑 (ok, 0岩0岩)
黃金蒸銀魚 (全晚最失敗, 成碟餸攪晒都唔見一條銀魚, 得少少豬肉, 食左1/3, 屋企蒸水蛋都好味過佢)
接近8點, 開始多人, 可能有特價掛, 冇興趣知道, 因為冇下次