2005-11-20
尋晚同朋友去APM睇戲,見好多餐廳都好多人,但係呢間就唔使等都有位,而且又未試過,所以就入左去諗住試下啦。環境都okay,坐得幾舒服,都幾relax,不過D食物就唔多掂喇....我地叫左一個玫瑰雲吞湯、唔知乜野鴨胸、朱古力饅頭(軟及脆各一客)同埋一個吞拿魚飯(唔記得左名)。個玫瑰雲吞湯食味都okay,不過就一D玫瑰味都冇,淨係飲到蕃茄味,有4粒雲吞,D餡係雜菌,不過就冇乜味,一個咁既蕃茄湯要大約$38真係好唔抵囉。跟住o個個鴨胸韌到咩咁,好難先咬得開,又冇乜味,唔好食。朱古力饅頭完全係呃人,原來軟既只不過係蒸饅頭,而脆既就只係炸饅頭,不過就將平時既練奶變左做朱古力醬,好心佢就叫"蒸/炸饅頭配朱古力醬"啦,懶係特別咁,食味就炸既都幾好食,蒸既我冇食到,唔清楚。吞拿魚飯應該係最好食既一道菜,D吞拿魚有D黑椒味,幾好食,不過就有D"鞋",D飯類似蕃茄炒飯,有D芝士味,幾特別。野食唔多掂都算啦,o個度D侍應先勁,個個都有語言障礙咁款,我個朋友問佢茶味蛋糕係有D咩茶味,個侍應就答話有朱古力軟心同士多啤梨,跟住我朋友就再問係想知有咩"茶味",佢仲係話有朱古力軟心同士多啤梨,我就同個侍應講我想知既係
野食唔多掂都算啦,o個度D侍應先勁,個個都有語言障礙咁款,我個朋友問佢茶味蛋糕係有D咩茶味,個侍應就答話有朱古力軟心同士多啤梨,跟住我朋友就再問係想知有咩"茶味",佢仲係話有朱古力軟心同士多啤梨,我就同個侍應講我想知既係有咩茶味唔係蛋糕有咩款式,佢竟然答話唔識講,叫我地自己出去睇。之後再問第二個侍應,佢竟然同頭先o個個一樣,話好難解釋唔識講,又係叫我地自己睇。跟住我個朋友睇完返來,佢話只不過係茉莉同玫瑰味,咁我想知到底有乜咁難解釋囉。之前order饅頭o個陣已經係咁,我地話軟同脆各一客(一客有兩個),個侍應竟然問:即係一共八個饅頭啦?!我地話:一客兩個,唔係共四個咋咩,佢竟然聽唔明,要解釋一輪佢先get到。咁都做到侍應,仲要問左兩個都係咁,呢間野都唔知點train D侍應ga。
總括來講係除左環境就冇樣得,一定冇第二次囉。