2017-06-25
「柳氏家」係韓國係好出名的連鎖炒辣雞店,單係明洞都有幾間分店,上次去首爾旅行都連續食左兩晚。知道香港沙田開海外店,確實非常期待。香港店有點唔同,係採任食制(韓國只限前菜),包括前菜、小食(炸雞、炒粉絲、辣炒豬肉⋯)、飲品同甜品。Lunch 設60(辣炒雞只限點一次)同90分鐘,dinner只有90分鐘,晚市會比午市貴,最貴二百幾一位。晚市分辣雞($198)、辣雞+海鮮($238),我點左前者。先講自助任攞部分,炸雞粒唔好期望好似專門店咁好食,比較油之餘,外皮都腍晒了,主菜未上之前頂下癮還可以。辣炒豬肉、烤牛肉、炒粉絲都不過不失。前菜中反而辣汁魷魚絲最好食,唔難咬之餘仲好入味。飲品方面,接近9成係韓國飲品,選擇有十幾種,啱晒韓粉。主菜上場,我選嘅係最original的柳氏家炒辣雞。因為我地被安排坐係較近門口的冇抽油煙機位置,所以辣雞係預先係廚房炒好先上枱,感覺當然冇即炒即食咁熱辣好味。至於味道,都係經典的韓式辣醬味,辣度冇得㨂,但程度一般,唔食得太辣的都會食到。除左雞之外,仲有椰菜、年糕,當中以椰菜最索味。雖然話辣雞係無限任食,但當我地叫第二輪的時候,等左勁耐仲要進單先上枱,等的期間都見
主菜上場,我選嘅係最original的柳氏家炒辣雞。因為我地被安排坐係較近門口的冇抽油煙機位置,所以辣雞係預先係廚房炒好先上枱,感覺當然冇即炒即食咁熱辣好味。至於味道,都係經典的韓式辣醬味,辣度冇得㨂,但程度一般,唔食得太辣的都會食到。除左雞之外,仲有椰菜、年糕,當中以椰菜最索味。雖然話辣雞係無限任食,但當我地叫第二輪的時候,等左勁耐仲要進單先上枱,等的期間都見到其他枱安排好混亂,經常上錯菜,所以90分鐘內都只係食到兩round。
任食的除左辣雞外,仲有飯或拉麵,加埋辣汁一齊炒。同樣因為係冇抽油煙機,飯/麵係會連同辣雞係廚房整好同時上枱,如果有抽油煙機的話,就可以食完雞先再加飯炒。因為精華都走晒去d飯度,加埋些少紫菜(韓國係加好多的),所以飯比雞更好食。
甜品櫃有蛋糕有雪糕,唔知係咪驚人喪攞,所以長期有專人看守住,我就太飽,結果咩都冇食。
總括黎講,我坐的位置因爲咩都整定晒,總係覺得冇左即炒即食的滋味,如果要再去的話,盡量都會㨂返裡面有抽油煙機的位置坐(首先係有耐性等),可能風味會似返韓國一d。