2021-03-02
今天終於放工了,好期待可以同同事一齊食飯,喺公司附近揾到呢間泰國野,決定試一試。係門口等位個陣,已經覺得好有泰國風味,門口岀面有一張木凳,後面有個泰國佛像,都算係一個值得打卡位嚟㗎。餐廳環境闊落,座位都幾多,好有呢個熱帶地區裝修嘅特色,坐落唔會太迫幾舒服。餐牌上面可以選擇嘅泰菜都好多架,而且佢都有一啲時令海鮮,見到呢隻蟹即刻想食呀!我就嗌左一碟飛天通菜,佢吵得真係好嘢未,唔會話太過辣,又唔會過鹹,調味做得啱啱好,通菜又嫩,唔會有渣。而我朋友最欣賞就係呢一碟沙嗲串燒啦!佢嘅雞、牛、豬三樣串燒全部都唔會過熟,肉質相對上淋,唔會太韌,而且本身都醃得好夠味,配埋一樓一沙嗲汁,真係好好味呀!而煮食呢我就叫咗菠蘿炒飯。炒飯入邊有好多臘腸,而且啲菠蘿都好新鮮,每一啖都充滿着菠蘿嘅甜味,肉嘅香,又唔會太鹹喎,真係一啖接住一啖,食到停唔到啊!最後當然要叫甜品啦!叫咗一個甜品拼盤(小),入邊啲甜品的的式式好得意呀!一邊咁多個我最鍾意嘅係紫色白色嘅椰汁糕,相當煙韌,而且好夠甜,椰汁味都好出!當然最傳統嘅椰汁西米糕係冇得輸啦!食到好飽好滿足啊!我作為沙田友,誠意推介係馬鞍山嘅呢間泰國餐廳。