2019-11-27 4777 浏览
今晚约咗表哥食饭,因为有啲嘢倾吓,所以,会打算坐耐少少,但又想揾啲气氛轻松嘅,建议不如揾啲酒吧餐厅啦。之前去过唔少酒吧餐厅,啲质素已比以前大幅提升。就番大家方便,都喺尖沙咀较理想,最后,睇见「Right Place」嘅风评不俗,就嚟试吓,睇喺喺唔喺拣啱用餐地点。餐厅嘅铺面专登设计成半露天嘅酒吧区,适合两三知己晌度畅饮。而入到里面用餐区,地方颇为阔落,楼底又够高,装修亦睇得出花过心思,好似一边装置啲假窗,另一边又画咗啲墙画。大屏幕不断播放MV,再配以柔和灯光,颇有情调,顺带一提,一到9:00pm,极整间餐厅嘅灯光会再调调啲,心情会更放松。餐牌都几得意,设计成好似份报纸咁,翻开一页又一页,印刷精美,部份菜式更有图片作参考。基本上,由汤品、前菜、汉堡、意大利饭、意大利面、主菜、扒类、甜品……等等,都一应俱全。至于饮品,就印于另一个细餐牌度,由于我哋都唔喺识饮之人,但又想试吓啲特色啲嘅嘢,所以,朝非酒精嘅鸡尾酒栏目注目,最好就喺每款特饮都清楚列明有咩成份。Dr. Kitty $78以荔枝、芒果糖浆,混入菠萝汁及乳酪沟成,最别出心裁喺用上实验室嘅量杯做器皿,杯边放上荔枝果肉作点缀,好吸晴嘅外观。
Dr. Kitty $78

以荔枝、芒果糖浆,混入菠萝汁及乳酪沟成,最别出心裁喺用上实验室嘅量杯做器皿,杯边放上荔枝果肉作点缀,好吸晴嘅外观。表哥就话出奇地好饮㖞,清香,又无过甜,几只果香拼埋一齐又几夹啫。
Dr. Kitty
Teaco $78

小弟就想试试呢杯以乌龙茶做底,再加入乳酪、苹果汁、蜜糖,面头仲打咗一层忌廉芝士竹炭奶泡,非常玩味,卖相亦好得意。先试啲奶泡,略带点咸香味,而再饮落去,有种台式果茶嘅韵味,口感细腻。
Teaco
澳洲和牛肉酱手工贝壳粉 $168

睇见意大利饭、意大利面都几主打咁,款式亦多,所以,就试吓呢一道以澳洲和牛入馔嘅高级肉酱意粉。意粉面洒满巴马臣芝士,又放咗几粒水牛芝士,睇嚟卖相平实,但芝士之下仲有只63°C煮成嘅温泉蛋,意粉都喺自家手工制嘅贝壳粉,可谓处处心思架。
澳洲和牛肉酱手工贝壳粉
将所有材料捞匀,一啖入口,牛肉嘅肉香,温泉蛋嘅蛋香,芝士嘅奶香,混和一起真喺好搭配,香浓惹味,而且,啲长条形贝壳粉做得咬口
烤德国咸猪手 $238

好一段日子无食过咸猪手喇,而且,表哥都话,其他扒类食到嘅机会都大,咸猪手都唔喺间间都有做,故此,一于点呢道菜。店员好贴心,先捧上枱俾我哋影影相,之后再拎番入去切件,并伴以酸菜及炸薯角,再度登场。
烤德国咸猪手
童叟无欺,只猪手确喺好大只,可谓份量十足,而且,更喺做得有水准。外皮劲脆口,咬落咔咔声,而猪手肉咸香好食,味道啱啱好
,一口猪手肉,一口酸菜,咁就夹晒,就连啲薯角都香而不腻。
焗酥皮香蕉卷配自家制开心果雪糕 $68

睇见佢哋嘅甜品选项都唔弱,勾起心痒痒一试嘅念头,而最心水喺呢一款焗酥皮香蕉卷。此时过咗9:00pm,所以,整间餐厅嘅灯光都调暗,幸而每枱都放盏小枱灯,否则就好难影到张似样啲嘅相。
焗酥皮香蕉卷配自家制开心果雪糕
香蕉卷做得非常大件,真材实料,送到上枱时仲闻到阵阵香气。入口外层嘅酥皮超香脆,阵阵牛油香,香蕉馅肉又软绵清甜,搭小小开心果雪糕,享受𠮶种冰火感觉,更能讨人欢心
焗酥皮香蕉卷配自家制开心果雪糕
都话依家啲酒吧餐厅所做嘅菜一啲都唔失礼,有啲更喺喜出望外,好似今晚所试嘅3道菜,都喺具水准嘅出品。加上环境好,有气氛,招呼亦熨贴细心,确喺搞聚会嘅好地方,总算拣啱咗个「Right Place」!
用餐优惠
信用卡优惠