2021-11-16
位於旺角繁忙嘅街道上有一間給予人寧靜嘅Cafe!如果大家係80年代嘅人,就應該記得以前嘅旺角大部份都係潮流店,慢慢就被藥房金舖所取代,所以餐廳命名為八〇係想尋回HEA的意思!餐廳打造輕工業風,仲有特色水泥磚特式牆!而且配有綠色嘅植物,成間Cafe都好IGable!餐廳分為兩部份,如果想只係飲杯咖啡,餐廳入口會係豉油街,但如果想用餐的話,入口就會喺女人街側邊!呢點大家記得要留意!☕️Dirty HK$45好香既咖啡同奶味,但質感比較薄身,水比例感覺上比較多!🍹荔枝梳打 HK$38一開始會以為好甜,但飲落去反而岩岩好!好清新好香荔枝味!🍲餐湯今日係蕃茄湯,質地會比較濃稠,好似食緊啖啖蕃茄蓉!🥗香煎三文魚配凱撒沙律 HK$138好少餐廳會做到煎三文魚都會問你幾成熟,所以我感覺好好🤩🤩今次揀咗7成熟,三文魚外脆內嫩,放落口嘅時候會爆曬啲魚油出嚟,真係幾高質!🍱日本明太子手羽全日早餐 HK$128呢個全日早餐就集合晒主食同甜品,真係第一次見!除咗有明太子雞翼,炒蛋蘑菇,一口薯餅,沙律同茄汁焗豆之外,佢竟然仲有我最鍾意食嘅焦糖香蕉窩夫🤤🤤🤤炒蛋炒得好香滑,薯餅都好脆,明太子雞翼都好香但肉質唔算嫩口!
☕️Dirty HK$45
好香既咖啡同奶味,但質感比較薄身,水比例感覺上比較多!
🍹荔枝梳打 HK$38
一開始會以為好甜,但飲落去反而岩岩好!好清新好香荔枝味!
🍲餐湯
今日係蕃茄湯,質地會比較濃稠,好似食緊啖啖蕃茄蓉!
🥗香煎三文魚配凱撒沙律 HK$138
🍱日本明太子手羽全日早餐 HK$128
窩夫好脆口,中間果層夾雜住麻糬煙煙韌韌嘅口感,重點係完全唔會甜🤤🤤想甜啲既就餐廳有埋煉奶俾你沾黎食🤤🤤