2017-05-25 554 浏览
减紧肥既你有无发现无论你点努力,放工未返到屋企食晚饭之前呢段时间最难挨呢?我通常放工搭车返屋企大概要成个钟,有时个肚咕噜咕噜咁叫,真系好难忍!所以我以前经过车站都会食番一、两份鱼蛋、鱼肉烧卖或者肠粉,咪睇呢啲嘢好似份量唔多唔会肥得去边,其实分分钟钟啲卡路里就等如一碗饭。之前睇过一啲报导,混酱猪肠粉可以高达400-600卡。如果每日食一餐,五日就会重一磅;而5粒鱼肉烧卖就等如一碗饭(即大约300卡)。(吓?!我一食就食10粒.....咁咪等如两碗饭?!) 所以宜家我都系放工前饮一杯清水先离开,一来可以补充系冷气房流失既水份,二来又可以顶肚饿。不过如果真系想食啲嘢,三角饭团可以系一个好选择,因为一个都只系164卡路里。大围铁路站内早前开咗一间华御结,售卖好多款三角饭团。我今日就试咗和风烧牛肉口味。其实我最初都唔抱任任期望,因为我以前试过便利店果啲,一系啲饭雪到硬绷绷,一系啲馅就变坏咗。但系估唔到呢个和风烧牛肉饭团啲饭一啲都唔硬,入面仲有块有日式酱汁既牛肉(都唔细块架);而且紫菜食先拆开,所以唔会腍晒。(讲到拆开个包装,虽然包装纸有教点拆开,但我次次都整烂块紫菜,今次终于成功喇!)最重要系食

)最重要系食耐感觉啲食材新鲜,唔会系摆咗好耐无人买果啲。

好多人都会以为食饭会肥,但如果食啲唔顶得肚饿又劲肥既嘢,我就宁愿食啲饱肚啲既食物。如果你下次两餐之间想食少少嘢顶肚饭,不妨试一试三角饭团啦,又好味,又低卡。
2017-05-25
等候时间
2 分钟 (外卖自取)
$16 (其他)