2021-05-11
1942 浏览
超中意食蟹嘅我係網上得知利寶閣推出奄仔蟹任食放題, 吸引左我呢個蟹迷去一試!今次去左APM相連嘅鱷魚恤中心分店, 酒樓環境開揚, 每張檯都有膠易拉架做阻隔, 防疫方面都做得唔錯。奄仔蟹分別有四種味道, 分別為清蒸、雞油花雕、花雕凍蟹、鹽焗。除左凍蟹, 其餘三款我地都有order。即叫即蒸, 所以都要預返d時間。每隻蟹大概要等至少20分鐘, 還好有自助區可拎火鍋食材打邊爐。不過自助區款式唔多, 都係得迷你豬肉丸、牛丸、蝦滑、支竹等...肉類就有黑和牛, 質素過得去~至於熟食有三煲, 賣相不討好。每位入座送 "原盅鮑魚佛跳牆", 味道清甜, 鮑魚彈牙, 食到原汁原味。事後睇返menu先知原來仲有海鮮天婦羅拼盤, 但酒樓冇比到我地。期待已久嘅即叫即蒸奄仔蟹 終於上檯, 比預期中大隻清蒸可食到蟹原本嘅鮮味;雞油花鵰: 上檯已聞到清香花雕味, 食落不但冇花雕嘅澀味, 反而帶出令蟹更鮮。鹽焗蟹相比下更加好食, 有陣陣鹹香得黎又唔會過鹹, 惹味非常蟹肉都可一梳梳拆出, 不是水汪汪嘅死蟹。侍應指綠色膏係因蟹種主要食海藻, 但我地還是覺得泥黃色蟹膏較為甘香可口。當晚不定時推出片皮鴨, 香脆不油膩, 附上
至於熟食有三煲, 賣相不討好。
期待已久嘅即叫即蒸奄仔蟹 終於上檯, 比預期中大隻
清蒸可食到蟹原本嘅鮮味;
當晚不定時推出片皮鴨, 香脆不油膩, 附上熱辣辣粉皮, 食多幾件其實好快飽。
另外有多款小菜都係任食,
炸物較為乾身偏硬,
蝦都有好幾款, 比較大隻嘅有金沙同埋豉油老虎蝦, 蝦質彈牙;
白胡椒白酒海蝦, 個汁甜甜地, 不過蝦肉媒媒地。
口水雞嫩滑
蒸頭腩, 魚肉好滑, 不過魚皮冇去魚鱗
酸菜魚只有微酸冇辣味, 墊左大量芽菜同雲耳
蒜蓉粉絲蒸扇貝 蒜蓉完全蓋過扇貝味道
叉燒夠林, 但蜜汁唔夠多
菠蘿咕嚕肉 酸酸甜甜, 肉質偏實
最後仲有甜品任食。