2012-05-08
新開將第一次幫襯,但試一次便夠 ﹗只可一試,無下次。可能比多一次機會,試埋個 sabu sabu 先。舖位好大,坐得都算闊落。係大埔既韓式料理只得幾間,歷史最悠久算係高麗軒喇。我地見到野食咀秒秒,有點滴汗既感覺。八小碟冷盤,加埋醃牛肉。冷泡菜,無咩特別,微辣偏咸,淨食味道太搶。冷雪菜,但有點似梅菜,咸咸地,爽爽地,無咩特別。冷牛柏葉,有點麻油味,普普通通啦。冷尖筍,橙紅色仲似為係辣,但甜甜地既,同樣命運,掂幾口就掉埋一邊。薯仔,甜甜地又夠腍,還可以啦。冷大豆芽併菠菜,依個唔錯喎,鮮爽帶麻油香,好食。辛辣沙律?﹗只有橙色既液體,但無味既。蔬菜口感同溫度都麻麻地,食一啖放棄。醬燒鰻魚,大路口味,偏甜,腍劈劈。帶子,醃左,真的有點咸呢 ﹗我要新鮮既海鮮呀。牛肉,重醬油味,太甜又腍劈劈。我要食靚牛肉,原味無加工,唔係要啲醃過龍既雪藏牛呀 ﹗成品好甜既醬油味,不喜歡。辛辣海鮮湯,不辣只有咸味,海鮮免免強強啦,都好足料,帶子、青口、魷魚、蝦、皇帝菜、豆腐、金菇、什菌、筍、芽菜、等等。一試無妨。
冷泡菜,無咩特別,微辣偏咸,淨食味道太搶。
冷雪菜,但有點似梅菜,咸咸地,爽爽地,無咩特別。
冷牛柏葉,有點麻油味,普普通通啦。
薯仔,甜甜地又夠腍,還可以啦。
冷大豆芽併菠菜,依個唔錯喎,鮮爽帶麻油香,好食。
醬燒鰻魚,大路口味,偏甜,腍劈劈。
帶子,醃左,真的有點咸呢 ﹗我要新鮮既海鮮呀。