锺意食burger既我,一直都觉得湾仔系食burger既天堂,随左有Burger Joys、Burger Home、FIVE GUYS、我之前介绍过既The Butchers Club、仲有今次我觉得系湾仔最好食既burger Honbo。呢间Honbo系上年入选左美国知名数据网站bloomberg全球最佳汉堡包店嘅名单当中42间入面其中一间,全香港第一间都系唯一一间入选,Bloomberg不嬲都会根据全球米芝莲星级厨师同其他获得国际奖项既厨师意见,可见今次冲出国际既Honbo来头唔小,而且佢系2019年国际旅游网站Big 7 Travel公布既「亚洲50间最佳汉堡店」排名第13,知名度绝对唔输过同区排名第5既Burger Joys。呢间小店喺2017年创办,而家有三间分店,我去帮衬既呢一间系湾仔日街既本店。系湾仔读左九年书都无行过湾仔既日月星街,可能本身近金钟啲,而且平时无咩可能会经过,要行斜路或者楼梯先去到,但正正就系呢度隐藏左好多美食。湾仔本店系行希腊风,门面系白色同蓝色拼合,设计系特登搵一间伦敦设计公司主理,Honbo系餐厅名,同时系广东话既英文港式拼音。装修都几雅致,有一面

湾仔本店系行希腊风,门面系白色同蓝色拼合,设计系特登搵一间伦敦设计公司主理,Honbo系餐厅名,同时系广东话既英文港式拼音。装修都几雅致,有一面lakemont blue墙,加上店内霓红光管设计,用白砖枱同黄铜灯配衬,地方细细,坐满大概系20几个人,枱都细细张,但有齐吧枱、communal table同窗边开扬位,感觉几chill,但如果系同朋友一齐食会几迫下,但我果次系一个人去,再加上限聚令左块板,所以自己就坐到两个人位嘅位置,叫做宽敞啲。

餐牌主要系10几款汉堡包,最平$88,最贵$178,平日有午市套餐,包配菜同饮品,会平少少。主打本土自家制美式经典芝士汉堡,汉堡、酱汁同扒都系自家制作,招牌汉堡有honbo同cheeseburger,特色既汉堡有软壳蟹汉堡、带子汉堡等,汉堡包外亦有芝士薯条同厚切番薯条,饮品有唔同既lemonade、iced tea、lemon tea同手工啤酒。
🍔 Honbo 2.0💰168,set 208(👅: 9.5/10)
Honbo 2.0

Honbo系呢度嘅招牌汉堡包,另一个招牌就系cheeseburger,而Honbo 2.0 就系1.0 份量既两倍,足足四块两安士既汉堡扒,三重芝士。

我自己个人唔算大食,其实honbo跟set都够饱,不过第一次想食得满足啲就叫左honbo2.0,honbo本身唔算好大个,但连埋个餐我觉得系足够。
Honbo 2.0

食汉堡包,最紧要就系个包,但香港真系冇乜边间餐厅讲究面包嘅品质,呢间汉堡嘅老板就用左9个月时间发明左呢一只包,佢系用咗25%薯粉同埋牛奶去做嘅汤种面包,虽然成本贵D,保鲜期得48个钟,但比起常见既牛油brioche面包,质地坚挺啲、更有弹性、香味自然,解决左因为香港潮湿既天气令到薯仔好易发霉既问题,更加适合用来做汉堡包同更加接近加州style。

面包系夹馅料之前会稍为烘一烘下,所以咬落去系小小脆口,馅料既水份同埋酱汁拿捏得几好,口感真系无可挑剔。个包嘅size同厚薄对进食来讲亦系啱啱好,唔会话太大个摆唔到落口食,香港好多汉堡包都系做到劲高身,其实个口系食唔到,最後都系要切开嚟食。

面包最出色嘅位系做到乾身,原因系因为佢酱汁既份量岩岩好之余,仲有无落到香港好多汉堡包都有落既蕃茄,因为蕃茄一多就比较容易出水,整湿个包,今次呢个汉堡包系故意无落蕃茄,大厨有意识到呢个问题,所以解决左一个经常汉堡包会出现既一个问题,但同时因为佢哋系故意唔落蕃茄,所以如果锺意汉堡包有蕃茄嘅你就会觉得唔啱食。

汉堡扒牛肉系美国入口香港,系用咗七成美国USDA Prime牛肩脊同牛肋条,再混合三成本地新鲜牛腩,用本地食材令到汉堡保持新鲜。牛肉每日朝早新鲜绞碎然後手搓成波,用牛肩同牛腩部份做成肉波,唔会加调味剂同添加剂,而且会用传统既smash style大力压扁,食落去会比较脆口。honbo汉堡扒分开两块,增加煎既面积,食落会乾身啲香口啲,至於店舖另一个招牌cheeseburger会一块过煎,食落会juicy啲。牛肉够热辣辣,因为即叫即做,有order先会放入450度既扒炉。牛肉食落有少少肉味,汉堡扒有咬口,食得出唔似系用机打出黎,系有口感,食到一粒粒肉,见到牛肉略有嫩粉红色,生熟程度啱啱好,突出香浓嘅肉味,调味唔多,用海盐加上酸甜酱汁已经好够。

至於汉堡包入边嘅配料有洋葱、自家腌温室青瓜同水耕菜,加上芝士同自制嘅秘制酱汁,特别一提系呢间餐厅好锺意用本地既农产品,好似汉堡包入边嘅水耕菜都系本地农场出品。菜唔多但食落都唔觉油腻感,可能佢本身乾身而且唔会成个包都系油,只需芝士带出咸味已经足够,芝士系澎湃,因为系每两层肉中间加。
🍟 Fries 💰0 for set(👅: 8/10)
Fries

店舖最出名系炸番薯条,但我平日大概两点坐到入去,想叫个时已经卖晒。得返普通薯条。
薯条都唔系来货,系厨师每朝刨皮切条,即炸两次脆,薯条表面炸到金黄香脆,食落脆口够乾身,够热辣辣,粗度适中,薯味够,甘香粉糯,就咁点茄汁已经好食。

🍹 Apple Pie Iced Tea +💰10(👅: 7.5/10)
Apple Pie Iced Tea

饮落肉桂味几浓,好似真系饮紧苹果批咁,偏甜,系茶味带小小苹果批香味,不过如果连冰都系茶底会更好。
Apple Pie Iced Tea

🌟 价钱黎讲唔计2.0同set,honbo都算系香港既中价至贵价汉堡(98),对比起香港既中价连锁汉堡包burger king、shake shack、five guys、mos burger既大约41-85价钱,但只要比多小小钱,可以食到另一个级数既汉堡系绝对值得。
呢度既优胜之处系包系烘过够脆,做到好多汉堡做唔到嘅乾身,虽然佢配料唔似其他咁丰富,亦都唔似Five Guys咁可以自己拣配料,但佢已经系好好食,所有嘢都系恰到好处。牛肉嘅味道系足够,唔会输比喺扒房食到嘅牛肉。成个汉堡好食在用料同料理想法,而唔系好似Five Guys咁靠酱汁。

汉堡嘅味道绝对系水准之上,甚至系我香港食过最好食嘅汉堡,而且呢间小店系选择食材或者处理食材上面都有自己嘅做法同谂法,会讲得出点解要用呢种材料,或者点解要咁做,对比起好多餐厅厨师讲唔出点解要咁煮,而食材更加只系睇个买手入啲咩平货方便啲,其实背後冇乜原因,而呢间餐厅有自己谂法喺料理入面,已经系值得一赞。

喺薯条方面,我会觉得Five Guys更胜一筹,如果只系计原味,无论系味道上定系份量上。

饮品上选择好多,但我个人会prefer five guys既milkshake,喺汉堡店入边,我觉得比较难搵到嘢饮可以赢到咁邪恶嘅milkshake。

总结呢间应该打後都会成日帮衬,因为系湾仔几方便,下次会再食honbo或者cheeseburger同佢既招牌甜番薯薯条。
👅味道: 9.5/10
🍴环境: 7/10
💰消费: $240 (服务费: 10%)
2021-02-24
Fries