❀ Anjappar Chettinad Indian Restaurant #尖沙咀❀❗️全港第一间南印度餐厅超好味够正宗❗️——————————————————除咗重庆大厦之外其实仲有好多卧虎藏龙嘅印度餐厅,今次嚟到尖沙咀宝勒巷,同样系印度餐厅嘅聚居地🇮🇳呢度唔会好似重庆大厦咁比好多印度人包围着sell,但同样有非常高质嘅印度菜✨今次呢间仲要系全港第一间南印度嚟嘅餐厅,50多年前源自于印度,而家已经系全世界有多达70几间分店,而且依然保留到南印度菜嘅正宗味道,非常值得一试!.我曾经食过唔少香港嘅印度餐厅,包括唯一喺香港获得米芝莲一星嘅印度餐厅 New Punjab,呢一间绝对系心目中数一数二,非常推荐👍🏻👍🏻👍🏻!.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞Chicken lollipop$70先来呢一道炸鸡前菜🍗净系见佢将炸鸡排列得整齐,再用洋葱圈绕住,就已经感受到佢哋嘅诚意(*☻^☻*)炸鸡系非常香脆,内里肉质超级嫩,仲要入晒味,滋味无比。味道: 4.6/5 性价比: 4.4/5.☞Fish tikka🐟$199绝对系我食过最高质🤩店员话佢哋系用上越南运过嚟嘅鱼,全香港剩系得呢度先有!真系冇谂过原来摆喺铁板上
❗️全港第一间南印度餐厅超好味够正宗❗️
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞Chicken lollipop$70
味道: 4.6/5 性价比: 4.4/5
☞Fish tikka🐟$199
绝对系我食过最高质🤩店员话佢哋系用上越南运过嚟嘅鱼,全香港剩系得呢度先有!真系冇谂过原来摆喺铁板上都可以嫩得咁夸张,仲要外层香口,整体非常惹味,极之高质。留意相片只系半份。
味道: 4.8/5 性价比: 4.4/5
☞Chicken masala $110
作为最常见嘅印度咖喱之一🥘喺唔同印度餐厅都会嗌得到,曾经觉得以往食过嘅已经好好味,直至食到呢一间!用上椰汁、牛油等香料制作,特别钟意佢加咗少许甜味,令到成个味道层次更为丰富,送饭/ naan一流😆内里仲有少许鸡肉,真系超好食。
味道: 4.6/5 性价比: 4.4/5
☞Bamboo chicken briyani $110
好特别地用上竹筒去装印度炒饭🍚将所有材料摆落个竹筒到蒸,控制好火候,确保内里嘅饭粒会吸收到竹筒嘅香气。内里仲有多旧鸡件同埋鸡蛋。嚟到嘅时候店员会用锤仔敲打竹筒,倒啲饭出嚟,非常特别✨不过始终系蒸,所以就冇乜镬气,味道唔算太浓郁,鸡肉亦有少许鞋,胜在有淡淡的竹筒香,用嚟送其他香浓嘅汁就一流。
味道: 3.5/5 性价比: 3.5/5
☞Butter dosa$60
超级超级大!呢一款系南印度菜嘅特色,主要用上米、小扁豆制成粉浆,再拎去焗。呢个真系要新鲜食,拎出嚟系非常香脆,摆耐啲就会腍㗎啦🙈再配上四款唔同富有印度特色嘅酱汁,非常高质嘅小食!另外无意中发现将dosa点masala真系超级好味,好似食紧非常香口嘅薯片😋!
味道: 4/5 性价比: 4/5
☞garlic naan $30
用嚟点masala真系好好味🥰佢本身有啲香草蒜蓉喺面,再带有少少甜味,同埋masala嘅味道非常之夹!唯独系口感比较似厚薄饼底,同一般食到比较松化嘅唔同。
味道: 3.8/5 性价比: 4/5
整体来讲我觉得呢一间印度菜真系非常高质,一路打post一路回味梗😍😍😍所有食物都非常正宗地道,味道够晒香口惹味,超级值得一试!

Chicken  lollipop
Chicken  masala