2021-08-16
香港嘅古早蛋糕已經多到周街都係,雖然個名好勁,都有經過一啲聞落好香嘅蛋糕,但好多食落都好普通,究竟正宗嘅古早蛋糕係咪都係咁?今次比我搵到一間與眾不同嘅古早蛋糕,除咗口感唔同、口味都唔同,係一間廣受雜誌、電視、IG介紹既人氣小店。係深水埗既呢間「囍源古早味蛋糕」,係2020年開業,主打正宗古早味蛋糕,大家平時食到既古早蛋糕都係比較乾身同燶邊,呢度既店主特登去台灣學習最正宗既「水浴法」製作方式,引入台灣水浴法焗爐返香港,用隔水烘焗方法,盤下裝水慢焗,都係店舖既工場自家製作,每一盤都要用2-3個鐘低溫烘焙,而且每隻蛋都係人手分黃,6盤蛋糕用差唔多360隻蛋,淨係分蛋黃已經用幾個鐘。店主講解古早味其實係台灣閩南話,解以前既方式,以前既方式就得蒸、煮、燉、焗,因為以前唔會有焗爐,所以以前既方法係用蒸、燉既方法,隔住D水去蒸,好似蒸水蛋、蒸雞蛋咁,所以蛋糕會特別濕潤,底部永遠都唔會燶,坊間唔少古早蛋糕都都唔係正宗既水浴法製作,仲比左啲網上真係既古早蛋糕影片我睇,真正既水浴法因為用2-3個鐘焗製,所以唔燶邊,咁樣先食到蛋味濃同好似蒸氣既口感,所以四邊連底部都係奶黃色。店門前仲擺左真同假既古早蛋糕做比
而呢度既蛋糕希望顧客食到真正既原味道,精選新鮮材料,無添加任何色素同防腐劑,更加改良成低糖少油,食落唔甜,掂完蛋糕都完全唔會油,絕對係比平時既古早蛋糕健康。
除左蛋糕製作認真,店內都有印章可以印上生日等祝福,印章有超過10款,都有朱古力醬比食客親手寫上朱古力祝福字句係古早蛋糕表面,服務體貼。
如果怕遠既朋友,店鋪有免費送到地鐵站既服務,電話訂購可以係於深水埗地鐵站閘口交收,唔駛出閘都可以,非常方面。
1️⃣ 斑蘭古早蛋糕 💰70+15(👅: 8.5/10)
斑蘭
蛋糕食落鬆軟有彈性,而佢嘅內部係非常之濕潤,入口綿密濕潤,唔會乾爭爭,有小小似食緊蒸水蛋,同時間食到蛋香味濃厚,而餅底完全無燶,食到底部都係好鬆軟,因為蛋糕係低糖,整體唔會好甜,食哂成個都唔覺膩,當然咁大個蛋糕,一次係食唔哂,呢度既蛋糕,真係同平時食到嘅古早蛋糕質感完全唔同。
蛋糕食落有微微斑蘭,加上層與層之間甜甜嘅咖吔味,味道唔會太重,食落清新,食落真係好似新加坡嘅班蘭蛋糕,完全唔甜都唔膩,不知不覺就會係咁食,如果斑蘭味可以再重啲更好。
特級骯髒彩虹面
另外今次蛋糕上面加咗特級骯髒彩虹面,頂層鋪滿左朱古力脆片同彩針,朱古力突出個唔太甜,即使放左雪櫃兩三日,都仲係好脆,令蛋糕口感上同味道上更豐富。
2️⃣ 焙茶 芋泥 古早蛋糕 💰89(👅: 8/10)
焙茶芋泥
焙茶蛋糕食落茶香重,唔會有苦澀味餐都唔會死甜,聞落茶味香,出面食到既焙茶味都好淡,都係靠CREAM多,呢度既焙茶係打粉,臨訓前唔可以食,因為太濃食完會訓唔著。而層與層之間嘅芋泥,係用新鮮芋頭製作,芋泥餡係比較流質,味道唔算好濃郁,但入口幼滑,夠creamy,口感厚實綿密但又可以食到芋頭既口感,食落味道天然,而且夠新鮮,唔係好假嘅死甜味,而且見到店主有係芋泥餡上下層整左層蛋,令到芋泥餡唔會滲入蛋糕,同時間會食到蛋糕既蛋香味。不過我自己就唔係好習慣將呢兩個口味一齊食,芋泥味道如果可以再濃郁就更正。
🌟呢度既古早蛋糕質地濕潤、但又鬆軟,同出面食到既古早完全唔同,就黎好似食芝士蛋糕咁鬆軟。蛋糕以市面價錢唔算平,但份量好大個,食唔哂都可以放雪櫃3天內慢慢享用,即使蛋糕食唔哂放落雪櫃,第二日羅出黎凍食,蛋糕都係依然鬆軟濕潤,真係未試過唔特登整熱都好食。當然如果想熱食,可以按店主推薦方法,放入電飯煲加熱10分鐘就得,非常方便。
👅味道: 9/10
🍴環境: 7/10
💰消費: $55-90 (服務費: NA)