餐厅: 豐生水起
资讯:

2023-04-30 738 浏览
一家人去食晚饭,叫咗好多嘢食,6个大人,四女两男,食咗$2700,其实都真系好多。但食完全晚大家都系想骂佢,讲真,$450/人,我去食日本餐会满足啲。我哋有叫小菜有打边炉。首先讲服务,系好勤力,但啲嘢做错哂我哋坐近厨菜出菜位,佢一张圆枱无转盘,上亲菜都喺同一个位明明佢哋有车仔,叫佢哋将啲边炉嘢放车仔,个阿姐就净系识得张啲嘢放上菜位,真系谂住我哋碟碟传黎食?食西餐呀?我哋系咁自己推入去中间,推到唔够位,叫佢放车仔,叫一次先放一次,第二碟再上又放返同一个位,根本张枱就唔够位。叫咗个菠萝咕噜肉,食咗一半叫佢转细碟,叫咗三次都系应完就算。到叫到佢转,佢又留埋个菠萝壳喺只碟到,佢真系觉得张枱咁大,有咁需要留个菠萝壳比我哋送饭?打边炉叫佢加水又系,叫几次都系应完就算,啲味精汤好贵咩?我哋全晚都系加一次啫。我哋打边炉有生嘢,有只匙羹放咗喺碟生猪肉到,个侍应唔知做乜走过嚟执嘢,张放喺生肉嘅匙羹放喺我哋碟蒸鱼到,之后我哋无人再食𠮶碟鱼,仲有大半碟剩。都唔知佢咩事,生熟分开佢系咪唔识呀?个匙羹放喺生猪肉到好明显唔系唔小心放错啦,就算系,你都唔系放落啲熟嘢到呀?之后讲嘢食。叫咗碟蒸斑同蒸鳝,先讲斑,唔新鲜,
我哋有叫小菜有打边炉。
首先讲服务,系好勤力,但啲嘢做错哂
我哋坐近厨菜出菜位,佢一张圆枱无转盘,上亲菜都喺同一个位
都唔知佢咩事,生熟分开佢系咪唔识呀?
之后讲嘢食。
叫咗碟蒸斑同蒸鳝,先讲斑,唔新鲜,无乜鱼味,鱼肉唔弹牙,鱼肉、蒜头、豉油,三个味完全分开,个碟底劲重油⋯唔知咩事。
蒸鳝个豉汁ok,唔腥,正常合格。但个鳝啲肉唔系弹牙𠮶只,系散𠮶只😢
咕噜肉虽然系好脆,但系佢个皮都好厚,仲吸哂啲油,一阵油味。我基本上都咬走咗啲皮,食咗旧肉就算。
虫草花蒸鸡,个献汁包实哂啲鸡,食落口浆实哂,又系一旧放弃。
虾干胜瓜啲虾有沙嘅,食咗少少就唔想食佢啲虾干⋯
火焰砵酒蒸蚝仲戆居,唔知咩事个蚝要炸咗再蒸,蒸出嚟一pat粉浆黐住啲蚝肉,完全搞唔掂。仲要无味,得少少酒味,无咸甜,唔知佢想我哋食啲乜😰
个事头婆出嚟点火,仲要差啲烧着佢个茶壶😮‍💨
玩唔惯就唔好玩呢啲嘢啦,我哋坐喺隔离觉得好恐怖😮‍💨
佢点火之前完全冇谂住拎开侧边啲嘢,我哋都忍唔住出手帮佢搬开咗啲菜,估唔到佢烧着自己个茶壶。
鸡手鸭脚咁,火又点极唔着,总之就吓亲人。
叫咗胡椒猪肚汤,个汤完全冇胡椒猪肚味,普通味精汤⋯
食咗一件猪肚,又系冇猪肚味,不过都估到,啲材料有味,个汤就唔会咁嘅味啦。
手切肥牛真系好肥,一大旧肥膏𠮶只,肉得三分一左右。
猪肉就正常啲,但两碟肉都系细碟。
陈皮牛丸唔知咩事,啲牛肉苏到喊,我咬完即刻放返低,之后无人敢食。
墨丸唔弹牙,唔知佢系咩墨丸⋯
其他蔬菜类嘅生嘢系正常嘅,呢啲都好难错嘅。
总结,$2700几食啲咁嘅嘢,我就真系唔会返转头,今次当比人呃,绝对无下次。