2018-12-24
香港人不嬲中意排隊,呢間「一肥貓」真係好出名,你去元朗經過都必定有人排隊,因為師傅專誠係台北拜師學點整正宗既台灣古早味蛋糕,仲要全手工製作,再加上媒體報道,人氣爆登!環境呢到係有自己一套排隊規矩,首先,係要睇下門口貼住你想食既味道幾點出爐,今日我就買「芝士」,出爐時間係「04:15」,咁你就要自己預時間去店舖旁邊公園仔都自己排隊領籌,留意返,佢每次只係出爐20件,而一個人限購2件,所以你最好排到10個人內既隊,咁你就一定買到,我03:50黎排隊,已經係第11個,如果我前面每人買2件,其實我就白排買唔到,所以一路排都一路驚哂時間買唔到,仲要一路喂蚊,咬到我成腳都係,粒粒都大大粒既毒蚊!等到04:18左右,終於有職員黎派籌,好彩唔係個個買2件,所以我買到。價錢起司蛋糕 $65/件同個紙盒一樣咁大件,仲長過兩隻手掌,排左起司味,其實最想試係肉鬆,睇錯以為5點幾先有,所以就排左起司。見到佢有兩層芝士,三層蛋糕梅花間竹咁整成,主打係全人手,人手去攪勻蛋漿,真係功夫食物,而雞蛋係用左湖北土雞蛋,芝士係用澳洲片裝芝士,好似漢堡包果啲咁,所以唔會拉絲。一切開果然好鬆軟,而咬落去係似海好綿蛋糕/雪芳蛋
價錢
起司蛋糕 $65/件
起司蛋糕(件)
起司蛋糕(件)
同個紙盒一樣咁大件,仲長過兩隻手掌,排左起司味,其實最想試係肉鬆,睇錯以為5點幾先有,所以就排左起司。見到佢有兩層芝士,三層蛋糕梅花間竹咁整成,主打係全人手,人手去攪勻蛋漿,真係功夫食物,而雞蛋係用左湖北土雞蛋,芝士係用澳洲片裝芝士,好似漢堡包果啲咁,所以唔會拉絲。一切開果然好鬆軟,而咬落去係似海好綿蛋糕/雪芳蛋糕既味,鬆軟得黎口感又實在,完全唔會咬空氣,而芝士味都有畫龍點晴既作用,令口感冇咁DRY但又唔會蓋過左雞蛋蛋糕味道。
整體唔錯,如果咁大件賣$65,加上全人手其實唔算好貴,有佢性價比係到。不過,要排隊黎講,排隊要喂蚊,仲要排左都唔一定買到,對我黎講未必咁吸引,可能經過唔多人會想買黎食,但唔會特登去排。