究极堂 Kyukyoku Do📍 (永光中心) (铜锣湾)铜锣湾登龙街28号永光中心11楼两年前嘅3月14,我认识咗经常喺我食评入面被提及嘅「朋友」,2024年嘅3月14,系我哋相识两周年嘅纪念日,所以我决定带佢去食佢最近成日话想食嘅鱼生饭,庆祝呢个大日子。讲到我哋邻近美食汇聚嘅地区,绝对非铜锣湾莫属。之前去过登龙街几次揾食,都留下唔错嘅印象,今次我就book咗位于永光中心11楼嘅究极堂。仲有幸坐到朋友最爱坐嘅吧台,边食边欣赏窗外嘅街景同师傅认真料理。餐厅嘅装修好有格调,唔似一般打住和风旗号嘅餐厅装修咁俗气,偏暗嘅环境配上暖色系灯光,都几浪漫。呢度环境同座位舒适,非常适合约会、三五知己小聚或者同一大班朋友搞聚会,仲可以book VIP房,而且炮台山都有分店,如果早啲知,之前就唔洗为谂去边搞gathering咁头痕啦! 💰$218究极丼 🍱入正题,同大家介绍下今晚嘅主角── 究极丼!净系睇相都见到呢碗海鲜丼有几足料啦,师傅选用赤醋饭做饭底,酸度柔和易入口,配新鲜海产食,简直一流。加入赤醋后嘅米饭味道比一般白饭香醇,加上香口味浓嘅饭素同食到中段拌入嘅酱油渍蛋黄,整碗丼饭口感顺滑,味道极佳。
究极堂 Kyukyoku Do
📍 (永光中心) (铜锣湾)
铜锣湾登龙街28号永光中心11楼

💰$218
究极丼 🍱

咁正嘅饭底,当然要配返同样高质嘅刺身嚟食先啱啦,系饭面上铺满咗各式各样新鲜刺身,包括:油甘鱼、三文鱼、赤海虾、海胆、帆立贝、三文鱼子、吞拿鱼蓉、炙烧右口鱼边同紫菜天妇罗,食材新鲜丰盛,刺身款款足料厚切,大部分都有两件,同朋友开心share嚟食,比我自己独食更开心。各款食材各有千秋,每款都鲜甜可口,无一款可以挑剔,但要数到最钟意嘅,肯定就系巨型赤海虾!虾肉味道鲜甜,肉质弹牙不在话下,虾头内嘅虾膏出乎意料外甘甜,毫无腥味,朋友钟意到吸晒两只虾嘅虾头膏,可惜到佢合上双眼品尝口中鲜味余韵。

净系呢个究极丼已经值得攞5粒星,真材实料高品质,难怪会成为招牌菜。

💰$58
明太子芝士焗炸豆腐 🍳
明太子芝士玉子烧食过好多次,味道间间大同小异,无咩惊喜。我哋睇餐牌时,发现除咗一般日式菜式外,餐厅好有创意哋研发唔同fusion菜式,例如麻婆咖喱芝士pizza、韩式铁板鸡颈肉、大赤虾烤芝士牛肉卷等。其实样样我哋都想试,但无奈个肚无咁多位,所以就拣咗明太子芝士焗炸豆腐。

将口感滑溜嘅硬身豆腐原块油炸后,喺表面涂上大量明太子同铺满芝士,放上小铁锅入炉烤焗,表面香脆充满芝士芳香,内里浓香滑溜,正!

💰$118
黑松露牛油果软壳蟹卷 🥑🦀🍣
呢款卷物包含晒我哋最钟意嘅食材:牛油果、黑松露、软壳蟹同蟹肉。虽然要擘到个口好大啖咁食系有啲尴尬,但大家务必要一啖完整咁食,因为咁先食到各种食材嘅完美配搭!

黑松露同蟹肉一向系perfect match,而另一pair好夹嘅就系软壳蟹同牛油果,当两样咁match嘅组合撞埋一齐,口感同味道夹上夹,再沾上四色芝麻饭素,格外滋味!

💰$58
脆炸三文鱼皮 🐟
呢种三文鱼皮好特别,上面保留咗部分细鳞,炸起后异常香脆,每啖咬落都脆卜卜。鱼皮颜色偏白,本身自带鱼鲜味,点少少七味蛋酱就已经好好味。

💰$23
半熟玉子 🥚
佢哋有一系列嘅炸串,由常见嘅鸡肉串到新机嘅芝士咖喱饭卷串都有提供,创意满分。我同朋友不约而同地想试下佢哋嘅炸半熟玉子,估唔到佢哋嘅炸蛋真系做到半熟半流心嘅效果,而且无沾上大量炸粉,所以食落无一般炸物嘅油腻感,蛋黄味道浓香,大家不妨一试。

💰$48
炼乳草莓雪葩 🍓
我哋千挑万选拣咗炼乳草莓雪葩做今餐收尾嘅甜品,三粒红卜卜嘅草莓,雪冻至结冰后磨成沙冰,再唧上香甜嘅炼乳,简直绝配。呢款雪葩同食开嘅唔同,有别于传统做法将草莓打成果蓉,反而将部分果肉挖走,再以炼乳填满空缺,食落味道清甜冰爽,而且糖份含量仲比雪糕低,好睇、好食又健康!
  • 究极丼