最近又好想食多次大喜屋,之前去過銅鑼灣分店今次就喺返附近尖沙咀。雖然尖沙咀冇凍海鮮系列,不過都有松葉蟹腳,選埋北海道鮮帶子,其他刺身今日就冇乜胃口唔係特別想食。 蟹腳有少少鹹香而且好鮮甜,仲有少少水係證明佢夠晒新鮮。北海道帶子亦都夠晒新鮮,調味十足唔使加豉油。 海膽手卷Size就比想像中大少少,不過都係比起出面食嘅日式餐廳細,只係比起一啲同類型放題大少少,不過變相海膽都係特別多。幾有鮮味,入口即溶,比起好多放題店都有過之而無不及。 瑤柱扒豆苗都幾大兜,豆苗好健康而且好嫩,仲有啲瑤柱同埋蟹肉,中間有件冬菇啲芡汁好濃郁好似食緊中菜晚餐。 豉椒汁炒蜆雖然唔似中菜咁有鑊氣,但係有紅椒同埋綠椒以及芝麻完全吊起鮮味,香味十足好似食緊豉椒炒河。 燒甜番薯牛油翠玉瓜燒溫室甜菠蘿唔知點解以上全部得我食,我朋友唔識,最值得稱讚嘅其實三樣都真係幾唔錯,雖然只不過係手板眼見嘅食品,但係甜番薯真係剛剛好冇黑晒,翠玉瓜又整得夠香脆而且鎖住水份,菠蘿最正係連皮都無埋,方便食用又甜又好味,仲唔需要顧及儀態。 南瓜粟米豬骨湯都好多人叫,我都叫埋一份,不過如果順水粟米豬骨湯應該會好飲啲,南瓜配搭好似有點怪怪! 因為

燒甜番薯

牛油翠玉瓜

燒溫室甜菠蘿

因為食得好飽都冇乜心機食甜品,有一張雪糕紙我哋就想選擇上面嘅點知咁啱玫瑰味道冇貨,所以就揀咗下面嘅忌廉曲奇,甜甜地又唔會太膩,曲奇味又濃郁,喺SOGO買緊好貴,建議食!

減肥專用解茶~

大喜屋日本料理