「燒鬼」係銅鑼灣新開主打和牛燒肉放題🥰餐廳以鬼怪為主題,牆上掛左鬼怪既畫同埋一些擺設,裝修行型格同暗黑路線,食物提供不同部位的日本A4和牛燒肉、海鮮、刺身、壽司、天婦羅等,晚市4點就有得食,每位$298加一------前菜每位客人都有一件吞拿魚碎米通,米通本身冇味,主要靠吞拿魚味道作平衡,我認為味道較淡,不過上面加左蔥花同三文魚籽,提升鹹鮮味,米通好脆,口感唔錯☺️A4和牛拼盤客人一入席,就會免費送上一份A4和牛拼盤,集合8款不同部位的「牛鬼拼盤」🤤包括中腹肉、上小排肉、橫隔肌、上骨肉、內側腹肉、胸腹肉、腹骨肉同前胸肉,雪花平均,肉質細緻軟嫩,脂香肉濃👍🏻燒肉店舖提供三款自家製醬汁,包括蘋果柚子紅酒燒汁、辣味噌醬和蔥油醬,去提升燒肉風味,我比較鍾意紅酒燒汁,解膩一流😋除左和牛之外,仲有豚肉、雞肉、牛舌等等,有辣味、鹽味、醬油味可以揀,燒肉質素都好好,用生菜包住食唔會太油膩燒海鮮海蝦肉質彈牙🦐不過燒完之後比較痴殼,有點難脫,燒帶子都唔錯,大大隻,有意式香草味同香蒜牛油味,反而燒蠔就一般般,味道好淡,唔太鮮味壽司柚子醬油和牛壽司入口即化,和牛濃濃脂香🤤柚子醬油味道唔會蓋過和牛,必點之一👍🏻明
「燒鬼」係銅鑼灣新開主打和牛燒肉放題🥰餐廳以鬼怪為主題,牆上掛左鬼怪既畫同埋一些擺設,裝修行型格同暗黑路線,食物提供不同部位的日本A4和牛燒肉、海鮮、刺身壽司、天婦羅等,晚市4點就有得食,每位$298加一

------
前菜

A4和牛拼盤

燒肉

燒海鮮

壽司
柚子醬油和牛壽司入口即化,和牛濃濃脂香🤤柚子醬油味道唔會蓋過和牛,必點之一👍🏻明太子醬三文魚炙燒壽司輕輕炙燒過之後,明太子醬更帶出三文魚鮮味😋

刺身
有三文魚、鰹魚、甜蝦、帶子、北寄貝同榮螺片山葵漬,三文魚厚切肥美,甜蝦大大隻,幾鮮甜,帶子新鮮彈牙,而榮螺片山葵漬就比較少見,係用左新鮮山葵製成的醬汁去醃,所以食到有淡淡山葵味之外,仲有榮螺鮮甜,配酒食一流🍺而鰹魚有點腥,我就唔太喜歡🙈

天婦羅
天婦羅炸得夠乾身脆口,口感酥脆,炸粉唔厚,蝦肉食落鮮甜彈牙🍤明太子雞翼味道亦唔錯,餡料填滿,有點微辣,幾惹味,仲有一口吉列牛、芝士年糕、蟹棒天婦羅等等

最後仲有一杯芒果雪糕做完結,整體燒肉質素都好高☺️同埋服務真係唔錯,推介食物同埋好主動serve客人👍🏻
2020-07-23