5天前
近排愛上食壽喜燒,經朋友介紹話呢間餐廳有水準,於是就即刻 book 位嚟食。呢度果然有驚喜!餐廳雖然比較細,座位有啲迫,職員安排我哋坐吧枱,吧枱係一人一鍋的。餐廳有限時只得70分鐘,但都夠時間食嘅。套餐有幾款選擇,我哋揀咗日本黑毛和牛牛板腱壽喜燒套餐 $218 仲要唔使加一,真係性價比高。而呢度係用QR code 落單,座位上亦有圖示教導點樣烹調,簡單易明。前菜有青瓜同蜆肉,食落好開胃。日本黑毛和牛牛板腱油花分布均勻,肉味濃郁,口應該感則偏結實帶有嚼勁,中間有一條透明嘅嫩筋,經烹調後變得嫩滑,非常好食。壽喜燒汁同昆布汁都係餐廳自家製。壽喜燒汁:香甜濃郁昆布汁:鮮味,甘甜食之前先用牛脂來開鍋再倒入壽喜燒汁,然後放片牛肉落去烹調幾秒後就食得,之後再放入已攪勻嘅蘭王蛋,牛肉吸晒蛋汁,十分香濃惹味,簡直係完美嘅配搭。野菜盛合非常新鮮,有娃娃菜,火箭菜,豆腐、菇類,腐皮同芋絲,配合埋昆布汁或者壽喜燒汁烹調,極度滋味。套餐仲可以選擇日本米飯或讚岐烏冬,我哋揀咗烏冬夠晒彈牙,連埋昆布湯一齊烹調,非常入味好食。甜品:蕨餅煙韌彈牙,甜而不膩。
呢度果然有驚喜!
餐廳有限時只得70分鐘,但都夠時間食嘅。
前菜有青瓜同蜆肉,食落好開胃。
日本黑毛和牛牛板腱
壽喜燒汁同昆布汁都係餐廳自家製。
壽喜燒汁:香甜濃郁
昆布汁:鮮味,甘甜
野菜盛合
甜品:蕨餅
煙韌彈牙,甜而不膩。