2019-10-07
因為嚟緊會去鹿兒島旅行,朋友就介紹我嚟呢度熱吓身,感受吓薩摩和牛嘅風味係點樣樣嘅位置係正酒店入面,原本以為酒店餐廳都係就腳味道就無抱咁大期望,但完全令我一洗印象環境餐廳環境好舒服企理,同埋抽風唔錯,食完餐飯個身一啲燒肉味都無為咗樣樣都試吓,我哋就叫咗個全牛盛合(4人份量)每一款牛都有好靚嘅雪花紋,令人食慾大增盛合入面有幾款唔同部位同質素嘅牛肋肉鍾意油脂感豐富嘅就一定會鍾意特上牛肋肉記得燒到五成熟好喇!再輕輕灑少少鹽,牛味就出哂嚟呢款係普通牛肋肉,口感實在啲,同白飯絕配盛合入面亦有兩款牛扒(西冷同肉眼),份量十足,亦可以食到另一種口感另外有煎開扒嘅朋友都知道,牛扒煎好後一定要Rest吓,咁先去到最好食個狀態(後面嘅牛脂肪係俾你燒到中途搽網用嘅)除咗大路嘅牛肋肉同牛扒之外,盛合入面仲有幾款平時比較少時到嘅部位特別推介呢款牛赤肉,好有咬口,平時食牛肋肉未食過呢種感覺另外我哋仲叫咗個慢煮牛後腿 + Wasabi 同埋芥末八爪魚芥末八爪魚有得包生菜,又Fresh又開胃,清油膩感一流叫咗兩杯mocktail (pina colada同lychee mojito),後者落咗薄荷好f
位置
係正酒店入面,原本以為酒店餐廳都係就腳
味道就無抱咁大期望,但完全令我一洗印象
餐廳環境好舒服企理,同埋抽風唔錯,
食完餐飯個身一啲燒肉味都無
為咗樣樣都試吓,我哋就叫咗個全牛盛合(4人份量)
每一款牛都有好靚嘅雪花紋,令人食慾大增
盛合入面有幾款唔同部位同質素嘅牛肋肉
鍾意油脂感豐富嘅就一定會鍾意特上牛肋肉
記得燒到五成熟好喇!再輕輕灑少少鹽,牛味就出哂嚟
呢款係普通牛肋肉,口感實在啲,同白飯絕配
(後面嘅牛脂肪係俾你燒到中途搽網用嘅)
特別推介呢款牛赤肉,好有咬口,平時食牛肋肉未食過呢種感覺
芥末八爪魚有得包生菜,又Fresh又開胃,清油膩感一流