同爹地媽咪👨‍👩‍👧shopping完銅鑼灣🛍,再行去附近嘅天后,食媽咪最鍾意❤️嘅打邊爐🍲。餐廳充滿住舊香港特色💈。門口擺放住霓虹燈,同我只係電影入面見過嘅🔸麗花皇宮夜總會🔸裝飾。入面以大排檔設計為主🥸,再有類似九龍皇帝嘅塗鴉🎨,同舊式戲院📽嘅佈置。全部都係打卡able嘅裝潢📸,帶爹地媽咪嚟打卡食嘢回憶下🎞就最適合不過。一路播放住80-90年代嘅流行歌曲🔊,爹地媽咪食食下嘢都跟住哼埋一份🎶。呢度有成10款醬油可以選擇🤩,其中👨‍🍳自家製蔥油、自家製沙嗲醬🫙等等嘅醬料,同出面餐廳食到嘅味道都有唔同嫁。😚🥜 開胃小食 - 香脆花生 + 麻辣青瓜黑木耳花生脆卜卜嘅,我叫完餐之後發現👀比人食剩2粒。😝 應該好好食吧!😉麻辣青瓜黑木耳口辣得過癮🌶,青瓜木耳爽脆。🥒🍲 鴛鴦鍋 - 復古味沙嗲湯底 + 香茜茜皮蛋湯底係個咁懷舊嘅地方🤠,食返個復古味沙嗲湯底就啱哂啦。😎沙嗲味濃。但又唔會搶走食物本身嘅味道。🥳香茜茜皮蛋湯超足料😍,有芫茜、皮蛋、淮山、馬蹄。天時暑熱🥵最啱食呢個湯底,清熱下火。🥶🥩 手切封門柳牛嘅橫隔膜肌肉🤭,唔係好多火鍋店食得到。🤗味道非常濃郁。😍口感鬆軟多肉汁。😋份量又夠多。🤓🥬 唐

餐廳充滿住舊香港特色💈。

🥜 開胃小食 - 香脆花生 + 麻辣青瓜黑木耳

麻辣青瓜黑木耳口辣得過癮🌶,青瓜木耳爽脆。🥒

🍲 鴛鴦鍋 - 復古味沙嗲湯底 + 香茜茜皮蛋湯底
係個咁懷舊嘅地方🤠,食返個復古味沙嗲湯底就啱哂啦。😎
沙嗲味濃。但又唔會搶走食物本身嘅味道。🥳

香茜茜皮蛋湯超足料😍,有芫茜、皮蛋、淮山、馬蹄。
天時暑熱🥵最啱食呢個湯底,清熱下火。🥶

🥩 手切封門柳
牛嘅橫隔膜肌肉🤭,唔係好多火鍋店食得到。🤗

味道非常濃郁。😍口感鬆軟多肉汁。😋
份量又夠多。🤓

🥬 唐生菜。皇帝菜
大大份😗。菜類新鮮,味道爽脆清甜。😼
媽咪👩🏻忍唔住要encore再點。🫶🏽

🦪 蟶子
店員推介我地食蟶子🥰,係時令海鮮類。🤩
淥1分鐘⏳就食得啦。
每隻蟶子都好大隻,肉質鮮甜彈牙。😻

店員果然冇介紹錯。🙌

🥟 雙籽鮮蝦雲吞 + 韭菜餃
打邊爐又點會少得食雲吞同水餃。🤪

雲吞餡料豐富。🥸
韭菜餃味道香濃。😎

🍡 手打五寶丸。爽彈牛筋丸。貢丸
五寶丸有豬肉丸、鯪魚丸、牛丸、墨魚丸、蝦丸各2粒。😽

所有丸類細細粒肉味濃,口感彈牙。🤭

🐟 陳皮鯪魚滑
一大個嘅鯪魚滑,自己食幾多淥幾多,啱晒自己口形。😲

🥤 白桃烏龍茶、大紅袍烏龍茶、消茶
飲品方面就有唔同嘅汽水同茶可以選擇。😆

順帶一提,店員都好勤力👍🏽,知道我地第一次嚟,介紹咗好多嘢食比我地。😉
又成日主動幫我地加湯、收碟。🥳