2018-07-30 242 浏览
假日難得嚟到西貢,除咗欣賞大自然嘅景色之外,最緊要就係搵返一間舒服嘅餐廳,今次我哋食嘅呢間餐廳正正就充滿咗異國風情,另人感覺置身外國小鎮。餐廳嘅位置非常方便,一落巴士站望向沿海嘅方向就見到。由於當日有微微雨嘅關係,所以冇得拉開窗簾,如果唔係景觀一定更上一層樓。餐廳嘅地方非常闊落,唔會令人感覺到好侷促,私隱度亦好高。我哋張二人枱嘅隔離擺放左桌球枱,如果係一大班人過嚟聚餐都唔會缺少娛樂,可以一路食一路玩一坐低點少得就係叫番杯cocktail飲,女仔多數都怕啲酒味好重既cocktail, 所以我特登叫店員推介一款比較容易入口嘅比我。呢杯acai sai 絕對比到驚喜我,味道非常清新,但係千祈唔好睇小佢,店員同我講佢嘅酒精濃度都唔低架。由於餐廳食物選擇太多,呢度嘅店員又非常熱情,所以我哋就將揀食咩呢個重任交咗比佢哋啦。前菜方面店員推介griddled halloumi俾我哋, 就咁聽個名完全冇頭緒呢道菜係食咩嘅,原來佢嘅配搭包括烘麵包,蘑菇,加上halloumi cheese,食落鹹鹹地,口感特別。之後發現原來係一道好出名嘅地中海菜式,係香港應該唔係好多地方有得食,值得一試。主菜方面,店員就推

餐廳嘅位置非常方便,一落巴士站望向沿海嘅方向就見到。

餐廳嘅地方非常闊落,唔會令人感覺到好侷促,私隱度亦好高。

主菜方面,店員就推介左佢哋嘅主打菜momentai burger 俾我哋啦。我個人覺得食得burger最緊要就係入邊舊肉,呢塊漢堡肉非常厚實,肉汁完全鎖係肉入邊,入口就感受到有幾juicy,配上厚切薯條絕對係一大享受。

至於呢度嘅house carbonara 亦非常出色,食得出香濃嘅蛋黃同埋芝士醬汁,而呢一隻通粉亦都比平時食開嘅直麵更加有咬口,整體感覺香濃得來唔算太過油膩。

整體來講,呢度嘅食物質素,服務質素同埋環境氣氛都係一流,最驚喜嘅係竟然咁貼心嘅服務係唔需要+1!!!今次嘅用餐體驗為我既週末錦上添花,下次再嚟西貢一定會encore