2018-01-02 66 浏览
由於當日要外出工作到荃灣, 所以又要OPENRICE一下有什麼好西可以做晚餐~眾多選擇中, 白宮這個名吸引了我, 原來是一間小店, 評價都好好, 所以決定試這間!剛到時人不太多, 但之後全店滿座, 所以要預早來呢~店員帶我們上二樓, 環境很好, 像可以開PARTY的好地方, 又充滿郊遊FEEL!之後當然點餐喔~晚餐價錢不貴, 而慢煮肉眼扒簡直超值, $188有500G呢!!!另外有ALL DAY BREAKFAST, 其實都好吸引我, 但我更想試試明太子三文魚籽煙三文魚意粉, 所以放棄了...而餐飲的選擇都很多, 我們點了伯爵奶荼跟OREA朱古力(加$20)。點朱古力的原因, 是因為可以免費自選角色呢! 而我選了那個, 就一會才開估啦!首先介紹一下餐前小食 - 蒜香雞翼($40)應該是先輕微炸香再加蒜香汁, 味道剛剛好, 而且雞翼有醃第一道菜已令我倆感到很滿意呢~主菜一: 明太子三文魚籽煙三文魚意粉三文魚籽多到不得了, 超大方, 食到後期會有點膩而明太子汁是我愛的忌廉, 忌廉很多, 而且味濃香, 所以完完全全愛上了這個意粉。本意是點兩個餐SHARE, 但最後我清了大半碟意粉!主菜二:
剛到時人不太多, 但之後全店滿座, 所以要預早來呢~

首先介紹一下餐前小食 - 蒜香雞翼($40)
應該是先輕微炸香再加蒜香汁, 味道剛剛好, 而且雞翼有醃

第一道菜已令我倆感到很滿意呢~
主菜一: 明太子三文魚籽煙三文魚意粉
三文魚籽多到不得了, 超大方, 食到後期會有點膩

本意是點兩個餐SHARE, 但最後我清了大半碟意粉!
主菜二: 3小時慢煮美國Prime級肩胛肉眼扒
看圖可以看到它有多大吧!
而且肉質嫩滑, 牛味十足, 誠意之選

另外配有沙律跟薯條, 份量都很多, 正常食量的男生可能都食不完呢!
餐飲一: 伯爵奶荼
很滑, 很香, 甜度正常, 我覺得像台式奶荼, 朋友說是阿薩母奶茶~
餐飲二: OREA朱古力
開估了........我們點的是小新喔!!!

整體, 此餐廳一試難忘, 一定會再次光顧的!
給餐廳的小建議: 明白想帶上郊遊的感覺所以用上這些餐枱, 但大頭蝦如我會容易掉食物呢~
所以建議加一些田園風的枱墊, 不單保持郊遊感覺, 又可避免食物下趺的風險~