2020-04-30 52 浏览
自從疫情越發嚴重,我都比以往少左好多機會外出食飯,難得食飯當日我同男朋友都唔使OT,可以好好享受一個悠閒晚餐~ 記得將軍澳海濱新開左好多餐廳,環境望落都好唔錯,就決定一試啦!! 🍽首先頭盤係酸辣椰奶雞湯,材料好豐富呀,除咗有雞肉🐔、蕃茄啊🍅、秀珍菇啊🍄之類呢,仲有好多蔥!我其實最鍾意就係食蔥㗎喇哈哈😜酸味同埋辣味都唔係好重手,算係比較簡單,如果酸味再出啲就更加鍾意喇😗 因為我唔係好食得辣,辣味就覺得啱啱好嘅,如果係重口味朋友就應該覺得唔夠味喇🧐跟住就係小食,係洋蔥秋葵炸圈呀😍 配一個疑似薄荷醬~~ 一上枱已經見到好大盤好夠食。洋蔥同埋秋葵並唔係話炸到好香脆,但係又唔係淋晒架喎,咁樣嘅口感反而覺得仲好食,而且仲冇咁熱氣添✌🏻越式牛尾咖喱飯,除左有最常見嘅咖哩配菜薯仔🥔同洋蔥,居然仲有栗子🌰!! 而咖哩亦超級香,奶味好重又滑,攞嚟送飯簡直係一流very good呀🍚除左白飯,我地仲有叫到烤餅呀,依款烤餅係比較乾身,唔係印度果種牛油酥餅,如果個餅再油啲再香啲就更加好喇😋因為依間餐廳有啲bar feel, 所以我地有叫飲品Chill下,分別叫左Refresh My Mind 同 Virgin

因為依間餐廳有啲bar feel, 所以我地有叫飲品Chill下,分別叫左Refresh My Mind 同 Virgin Mojito🍸Refresh My Mind真係好清新醒神,飲品有蘋果汁🍎同青檸汁🍋加埋啲薄荷葉🌿 雖然味道有啲似牙膏😜 不過唔係貶義,真係好岩配咖哩飲👍🏻

最後不得不提餐廳嘅裝修,無論枱櫈定裝飾都充滿東南亞風情,特別喜歡餐廳嘅波波燈💡係天花板吊落黎一個個嘅波波燈為餐廳加添浪漫氣氛同異國風情,令依排令人緊張嘅心情可以得到一刻喘息😇
🚗再加上MONTEREY PLACE嘅泊車優惠非常抵玩,星期一至五只需消費$50就可以免費泊車一小時🅿️果晚免費泊到4個鐘,食飽飯仲可以慢步海濱,欣賞下夜景放鬆心情添🌃