昨晚去咗間玩味十足嘅樓上咖啡店,無論在裝修、擺設、餐具甚至食物名稱都充滿幽默搞笑嘅元素。食材方面也很獨特,例如有紫薯蓉及奶蓋嘅窩夫、有鹹蛋牛油果嘅Pizza⋯⋯難怪不乏捧場客!😃唔算基本嘢:海洋生物沙律($110)🥗🥗🥗雖然個名係古怪啲,但都估到「海洋生物」即係海鮮🦐🦑🦪呢碟沙律除咗多種新鮮沙律菜之外,還有大大隻嘅炸蝦、炸帶子、蟹柳和飛魚子,再加上芒果蓉、藍梅、紅莓等水果,五顏六色,又靚又健康!來自舊金山的斧頭豬($260)🐖🐖🐖件斧頭豬非常厚身,估計約有3-4cm厚,焗到邊皮香脆微焦,外層油脂豐富,內層肉質鬆軟兼有肉汁。伴有兩大片蝦片、沙律菜。最特別還有一小杯麻醬冷烏冬跟上。點解個個都叫軟殼蟹比薩㗎($145)🍕🍕🌮又薄又脆嘅餅底上舖滿大大粒香甜多汁嘅菠蘿,還有蟹柳和芝士等,更吱上我的至愛千島醬,當然仲有主角軟殼蟹🦀大大隻伏咗係pizza正中央。因為係大隻唔似一般能一口一隻,要分多幾口,肉多,連蟹蓋、蟹腳都可以食埋。雖是炸物,但不覺膩!由於多菠蘿,所以感覺好清新,而且口感豐富。呢個pizza 真係食到停吾到口呢!😋手工紫薯窩夫($90)🧇🧇🧇見佢幾特別用紫薯蓉、紫薯醬、雪糕和奶蓋做配

唔算基本嘢:海洋生物沙律($110)🥗🥗🥗

來自舊金山的斧頭豬($260)🐖🐖🐖

點解個個都叫軟殼蟹比薩㗎($145)🍕🍕🌮

手工紫薯窩夫($90)🧇🧇🧇
見佢幾特別用紫薯蓉、紫薯醬、雪糕和奶蓋做配料,配搭新穎,即管order 一試。除了有一堆紫薯放在碟上,原來窩夫內都填滿了又香又甜嘅紫薯蓉,紫薯控一定可食個大滿足!食前淋上滑滑奶蓋和加上雪糕一齊食,非常滋味,實在令這頓晚餐錦上添花!😍最後,不得不提嘅就係$90有4大塊窩夫,好抵食啊!😃

牛油果沙冰感覺係杰撻撻的($56)
喜歡牛油果嘅獨特味道和有豐富嘅健康脂肪,難得有牛油果做沙冰嘅選擇,當然唔可以錯過啦!清新、冰凍!感覺純牛油果打成,沒有人造色素或糖醬,不甜,飲落好舒服!超喜歡!😍👍

夠唔夠薑蜂蜜菊花茶($46)
簡簡單單一杯蜂蜜菊花茶改咗名之後充滿生氣!👻

2023-02-17