2019-06-28 101 浏览
台灣相信大家都去過唔少,不過講起去台灣除咗買嘢,食嘢都係其中一個旅遊原因之一 😋😋最主要係因為要喺香港食台灣野真係好貴,不過今次唔打唔撞喺炮台山食嗰間性價比極高嘅台灣餐廳🤓🤓🤓入到餐廳你去台灣食到嘅呢度大部份都有,仲有甜品選擇♥️♥️♥️男朋友叫咗一個香酥排骨米粉,我就叫咗一個細嘅滷肉飯🤓🤓再加個培根起司蛋餅,酥炸魷魚,蚵仔煎🤑首先係男朋友個排骨米粉 🤓🤓排骨啱啱乍起咬落去好熱😍😍,而且粉嘅比例啱啱好,唔會食落一淡淡鷹粟粉,而且口感好多肉汁 ♥️♥️♥️米粉方面都10分出色👍🏻👍🏻特別係湯底冇味精仲有好濃嘅牛腩湯味👍🏻👍🏻之後一碗細細嘅滷肉飯,但係唔似得其他地方食到咁好少滷肉,不過男朋友一開始驚唔夠食所以另加咗一份滷肉 😂😂😂到之後蚵仔煎,$40呢個價錢,但係每夾一次每一啖都有蠔仔係入面 而且培根蛋餅都好足料😎😎😎不得不提魷魚鬚,唔似得出面小食店食落咁多炸粉😗但係入面包住嘅只係好細嘅魷魚 而且仲要係即叫即炸 仲熱辣辣😍😍😍食咗咁多熱氣野當然要帶番杯嘢飲,我就叫咗杯檸檬多多,男朋友叫咗個冬瓜檸檬走糖,走糖冬瓜檸檬完全飲得出兩種蔬果味道 而且檸檬多多都有好強檸檬汁係入面,兩個嘢飲分量比例啱啱

男朋友叫咗一個香酥排骨米粉,我就叫咗一個細嘅滷肉飯🤓🤓
再加個培根起司蛋餅,酥炸魷魚,蚵仔煎🤑

走糖冬瓜檸檬完全飲得出兩種蔬果味道
而且檸檬多多都有好強檸檬汁係入面,兩個嘢飲分量比例啱啱好👍🏻👍🏻

最後仲叫咗個甜品
一個九份芋圓,同埋花生麻薯

麻薯口感煙韌,加埋花生10分有台灣味道👏🏻👏🏻👏🏻,而且芋圓方面,比台灣更出色就係冇用特別多糖水去浸,你食得出嘅係芋圓口味而唔係糖水🙆🏻🙆🏻

埋單$300但係你可以食埋甜品在享受到台灣風味嘅餐廳係香港真係買少見少👍🏻👍🏻
2019-06-01