2021-01-04
好耐都無出街食過飯啦,自從投入左日常抗疫既生活,因為怕係外面除口罩再加上限聚令下,坐係餐廳度食真係少之有少,不過為左慶祝送走2020年,welcome 2021,又難得家姐返來,佢count down 完無訓直接過來,見佢咁有誠意請個妹食新年第一餐,就俾佢發板去邊度啦。🤪🤪🤪🤪🤪 最後佢揀左來茶聊呢度!😊😊😊呢度雖然係樓上Cafe,但唔難揾,佢開12nn ,我地雖然早左,大概11:45am 就到,但原來己經有人等緊位😱😱😱好在入面都唔細,所以我地都可以搶先做元旦第一輪嘅打咭客🤣🤣🤣🎉🎉🥰🍾🍾坐低得個半鐘用餐時間,大概得返半個鐘就會問你Last Order, 雖然環境好靚,個心勁想打咭打咭同打咭🤪🤪🤪🤪不過理智話俾我地知要點餐先🤣🤣🤣。餐牌上嘅嘢食都多選擇,有risotto 類🥘🥘意粉類🍝🍝Main dish,🍗🍗lobster roll ,🌭🌭🌭,burger 🍔🍔仲有甜品🥞🥞小食,咁其實我同家姐乜都係想食,但無理由新年流流就做大𡁻鬼㗎嘛😅😅 最後我去叫左Special Carbonara ($98) 同All Day.Breakfast ($98) , 至於飲品, 呢度雖然係Cafe
坐低得個半鐘用餐時間,大概得返半個鐘就會問你Last Order, 雖然環境好靚,個心勁想打咭打咭同打咭🤪🤪🤪🤪不過理智話俾我地知要點餐先🤣🤣🤣。餐牌上嘅嘢食都多選擇,有risotto 類🥘🥘意粉類🍝🍝Main dish,🍗🍗lobster roll ,🌭🌭🌭,burger 🍔🍔仲有甜品🥞🥞小食,咁其實我同家姐乜都係想食,但無理由新年流流就做大𡁻鬼㗎嘛😅😅 最後我去叫左Special Carbonara ($98) 同All Day.Breakfast ($98) , 至於飲品, 呢度雖然係Cafe , 但Sorry呢度係無嗰啲一系列嘅coffee 嘅☕️☕️☕️,因為呢度叫Tearaphy, 所以飲品都係以茶為主嘅。咁來呢度因為我無上OpenRice 度做research ,就唯有等家姐幫我發板啦!🤣🤣最後家姐叫左杯佢最愛既紫薯人氣飲品髒髒紫薯鮮奶(沙冰) ($44) + 髒髒黑糖珍珠鮮奶(凍) ($44)俾我,用來打咭啲 (嗰日好凍。我想飲熱囉。佢完全不理飲家感受😖😖😖😖)
呢度係採取先購票形式嘅,我地買完再打左陣咭啲嘢食就來lu~~~~ (之後我睇返晒啲相,打咭係同個環境無關嘅,嗰日2姐妹掛住玩New Year icon photo apps, 完全無影到個background lor~~~🤪🤪🤪🤪)
講返啲嘢食先,Special Carbonara , 份量適中,唔多亦都唔算少,意粉係有咬口嘅,個汁量都好足,仲有啲脆嘅Bacon , 係幾好食嘅,不過又唔係好食得到有咩Special 法。😅😅😅😅 至於All day breakfast 呢,有Bacon, 茄汁豆,磨菇,沙律菜,薯餅,炒蛋同Croissant. 個磨菇勁Juicy , 好好食,不過感覺唔到有煎過,個薯餅無油又勁脆,好好食,但當晚我即刻喉嚨痛左🤣🤣🤣🤣 其他就普通啲,不過不失咁啦!
最後係飲品,滿足完家姐打咭嘅宏願後,我試飲左個紫薯沙冰,紫薯味不足,奶過多,加埋沙冰嘅做法,都幾淡,唔係好啱我,好在我係試飲啫🤪🤪🤪🤪 至於個黑糖鮮奶,奶既比例好高,黑糖珍珠本身甜到核爆但因為max 左好多奶,所以中和返個甜味 ,不過不失,不過如果下次唔係要打咭,我會試黑糖珍珠奶茶多啲囉。。(人地叫茶聊家姐就叫2點杯連茶底都無嘅嘢飲返來,😏😏😏 咩料!😅😅) 食完又飲完俾飲品,個人勁漏,顛狂嘅家姐仲話去食甜品續灘。。 (我個人漏到可以由個鼻噴返啲奶出來囉😔😔😔)。。最後,佢俾我無情地rejected 左😏😏😏我唔想做2021年一個食到爆肚嘅人囉。。實在食唔到啦。