2024-01-29
話說好耐都無食放題,之前聽朋友講元朗有間幾抵食既,所以就約埋朋友黎食下。位置係係元朗千色匯旁既小路入面,如果唔係元朗街坊可能要揾揾,不過招牌好顯眼,只要揾到小路就見到。餐廳需要落一層,樓梯位置已有滿滿日式燈籠裝飾,幾有心思要讚一讚廁所,好乾淨,設計到好似去左日本洗手間既感覺飲品選擇都幾多今次簡左$298一位食兩個鐘,食豪D加$190食多D款當然食左貴野生蠔先 生蠔幾新鮮鮮甜,刺身叫左最愛既三文魚、甜蝦、赤蝦同帶子,一樣好新鮮,最得意係平時外面餐廳食甜蝦同赤蝦size都差幾遠,呢度甜蝦size都幾大幾有肉地串燒方面,幾高質哦,牛舌好淋,調味適中,雞軟骨焦香可口,最推薦要encore 再encore 係肉桂焦糖燒菠蘿,菠蘿燒過juicy 得黎表面薄薄既焦糖加肉桂,令到好似好普通既菠蘿更好味,味道更有層次左手邊呢串鰻魚西京燒係升級先可以叫,好正, 鰻魚幾厚下,魚肉有彈性,加上燒物既焦香味,配酒一流,推薦。如果有升級,右手邊海膽手卷都值得試,海膽質素幾好,食落鮮甜無腥味天婦羅都試左幾款,最好味係黑松露大蝦天婦羅,比叫普通大蝦天婦羅特別少少,不過無升級的話,蝦天婦羅同南瓜天婦羅都值得試炸物方面,
餐廳需要落一層,樓梯位置已有滿滿日式燈籠裝飾,幾有心思
要讚一讚廁所,好乾淨,設計到好似去左日本洗手間既感覺
飲品選擇都幾多
今次簡左$298一位食兩個鐘,食豪D加$190食多D款
炸物方面,炸雞球同雞翼好正,上到檯係熱辣辣,係剛剛炸好,皮脆身之餘,內裡雞肉仲有少少雞汁,好正。
吉列蠔炸粉比較厚,芝士年糕略有D過油,唔太出色,可以試其他食物先
緣聚食物選擇真係好多,見到有壽喜燒又試試,都幾大煲,而且係熱辣辣上檯,牛比較薄,味道黎講,算唔錯
之後見到升級選擇有個浮誇既蝦味噌蟹黃軟殼蟹粥,等左一段時間,之後用一個高身釜鍋上,睇到個顏色都知道正,味噌唔太覺,不過粥鮮味夠,鹹味適中,粥質地好軟綿,睇到都好多一粒粒蟹黃咁,炸軟蟹唔會過油,外脆內軟,正!但係個粥都幾多下,建議起碼都4個人食先叫,如果唔係食唔曬有D浪費。
除咗之前雪櫃飲品,其實都有得叫特飲,某D款要升級先可以叫,但呢兩杯唔使既,最推薦左手邊,青柑橘桂花蜜氣泡,本身覺得幾特別叫下,又估唔到幾好飲,淡淡柑橘味、淡淡桂花香既汽水,推薦。
下面薯仔甜筒沙律,味道很淡,但係幾適合打卡
最後,呢間放題性價比高,好多唔同種類食物選擇之餘,難得每個項目都有出色既食物,回本位刺身同蠔質素都好好,值得一試。