2022-09-06 26 浏览
元朗大把好野食,而泰國野係歷久常新,係幾時都想食。而今次試呢間叫小曼谷泰國美食都幾出名,係九龍城食過,今次黎到元朗,食物一樣都係咁有水準。叫左泰式鮮蝦炒金邊粉,出面食既炒金邊粉會好咸同唔夠乾身,但小曼谷炒得夠乾身,味道岩岩好,而且都幾多蝦。泰國都幾興食蠔餅,見到有個鐵板上,又塞到滿哂咁,就決定試下泰式鐵板蠔餅。果然,粒粒蠔都好大粒,而且蛋既份量都夠,唔會蠔多個蛋或者蛋多個蠔。最後,覺得係最好食既明爐香檸汁蒸桂花魚,佢唔係燒嘅魚或者係鹽焗烏頭個種乾既食法,而係有湯要有明爐煮住後食濕既食法,酸酸味味又重蔥蒜頭味,個湯勁開胃,桂花魚肉質實實地岩哂,食得辣既可以叫加辣。元朗都有高質泰國菜,唔洗次次想食泰國野都老遠出九龍城嚕。

元朗都有高質泰國菜,唔洗次次想食泰國野都老遠出九龍城嚕。
2022-09-04