2024-01-07
琴日入左元朗搵朋友食飯,朋友就帶左我嚟呢間日式放題店~好耐冇食過放題啦,但呢間放題真係非常值得一試‼️我地8點入座,升級左個放題套餐,所以個餐牌超多選擇‼️不過升級咗最主要係多咗啲蠔同唔同海鮮嘅選擇,唔升級同樣都有好多選擇㗎!第一round嗌咗一隻蠔試一試先,本身對於放題嘅蠔冇乜期望,但結果生蠔嘅質素出乎我意料之外😲好新鮮,一啲都唔腥👍🏻刺身方面,我非常推薦帶子、池魚、油甘魚,樣樣都好新鮮,池魚同油甘魚質地好相似,但池魚相對地會多咗一浸油脂嘅香味😋我哋之後都encore咗多一輪刺身同生蠔😆壽司選擇都好多,不過驚食完會好飽,就唔係嗌咗好多嚿。壽司就中規中矩,我個人就最推薦花之戀😆生蠔嗌到第二輪,質素都可以保持住👍🏻另外仲嗌咗黑椒牛柳粒,都炒得非常香口,肉質嫩滑成日見到啲職員捧住一大盆茶碗蒸出嚟,應該係其中一樣最受歡迎嘅項目,於是我都嗌咗一個嚟試試。呢個係蟹肉茶碗蒸,有淡淡嘅蟹肉香味,個蒸蛋都非常之嫩滑😋喺呢度特別讚一讚呢一間放題嘅燒物,嗌咗咁多款串燒同埋燒肉,係零中伏啊‼️羊架燒得啱啱好,好似喺其他餐廳要比成二百幾$300先食到嘅羊架質素‼️豬頸肉同埋牛舌係我嘅第二推薦燒物👍🏻豬頸肉大大粒,好有
喺呢度特別讚一讚呢一間放題嘅燒物,嗌咗咁多款串燒同埋燒肉,係零中伏啊‼️羊架燒得啱啱好,好似喺其他餐廳要比成二百幾$300先食到嘅羊架質素‼️豬頸肉同埋牛舌係我嘅第二推薦燒物👍🏻豬頸肉大大粒,好有咬口👍🏻
呢度嘅放題竟然有得食鵝肝多士😲仲要舊鵝肝真係俾左咁大舊,又係厚切嘅👍🏻配埋水蜜桃,可以解到鵝肝嘅油膩感,口感好豐富~
食到有啲油膩,就叫咗啲蔬菜食吓,我個人好鍾意食個黑松露炒菇,一啖雜物,配一啖菇,感覺即刻可以解到膩👍🏻
甜品方面,我叫咗個木糠布甸同埋蛋黃流心牛角包,個牛角包係出乎意料嘅好食‼️外皮係酥脆嘅,牛角包入邊都好軟熟,配上少少鹹香嘅蛋黃醬,一流👍🏻
飲品方面,我食嘅時候其實嗌咗好多杯梳打,不過太口渴所以冇影相😂食放題配梳打飲品真係好夾!最後我嗌咗杯啤酒沙冰,第一次見用啤酒整沙冰,感覺好特別,又好清爽~
總結:好耐冇食放題啦,因為以前食放題覺得又貴又唔好食,但係今次真係令到我對放題有改觀👍🏻原來呢度仲有高質性價比較高嘅放題~推薦大家一大班friend嚟食😋