2018-06-27 69 浏览
上午入元朗做野,午餐為咗慰勞自己,一於揀間omakase食。omakase除左食材新鮮,仲要睇師傳功架,知道鮨一心既日本師傅係由老牌日本餐廳見城過黎,於是去試下。門口用黑色磚設計格調高雅,有種神秘既感覺,更特出左翠綠色布簾上「鮨一心」。Bar counter得8個座位,建議預早book定。我揀左400元既omakase。有兩款前菜溫泉蛋啫喱,蛋香濃郁,做到流心效果,醬油做法好特別雪凍成啫喱,配上幼細青蔥,整體好夾日本東風螺,食得出螺好新鮮,螺肉肥大,肉質爽彈且無沙有十貫壽司壽司飯色澤油亮、粒粒飽滿,咬落有韌勁,糖、醋拌得適中,酸甜剛剛好,十分開胃,而且飯唔會散開。其中最為欣賞嘅係海膽,海膽有光澤且肥厚,質感細滑,食落甘潤順喉簡直鮮甜味美另外紫菜亦烘得好香脆。另外有驚喜既係赤身吞拿魚,師傅先煙燻過,再係面頭灑上芝麻、蒜、香蔥,淡淡煙燻味帶點辛香味正!再者吞拿魚腩,魚脂甘香,肉質嫩滑,無筋無渣簡直入口即溶(拖羅一直是我的最愛)食完壽司,來碗熱湯暖暖胃湯用上鮮肉、昆布、豆腐卜、蔥花湯底熬製,配料豐富有別於一般嘅麵豉湯。最後以甜品作完滿結束意大利咖啡雪糕,內有果仁粒好有咬口,而且雪糕幼滑,咖啡

Bar counter得8個座位,建議預早book定。

我揀左400元既omakase。

有兩款前菜
溫泉蛋啫喱,蛋香濃郁,做到流心效果,醬油做法好特別
雪凍成啫喱,配上幼細青蔥,整體好夾

溫泉蛋啫喱

日本東風螺,食得出螺好新鮮,螺肉肥大,肉質爽彈且無沙

日本東風螺

有十貫壽司
簡直鮮甜味美
另外紫菜亦烘得好香脆。
正!
再者吞拿魚腩,魚脂甘香,肉質嫩滑,無筋無渣
簡直入口即溶
(拖羅一直是我的最愛

食完壽司,來碗熱湯暖暖胃
湯用上鮮肉、昆布、豆腐卜、蔥花湯底熬製,配料豐富
有別於一般嘅麵豉湯。

最後以甜品作完滿結束
意大利咖啡雪糕,內有果仁粒好有咬口,而且雪糕幼滑,咖啡味香濃。

整體食物質素高質,而且價錢唔貴,元朗嘅朋友有福了,唔使出到中環、尖沙咀都可以享受到優質嘅omakase

溫泉蛋啫喱