天龍咖喱 非一般的咖哩飯!今日元朗朋友拍心口話要帶我開「咖喱眼界」,一行兩人撲到合益路呢間「天龍咖喱」。門面雖唔算起眼,但一推門已經聞到陣陣濃郁香料香——原來主打嘅巴基斯坦式咖喱,同港式、日式真係差天共地!先試招牌金牌牛魔王咖喱牛大四囍飯,配埋兩塊油酥餅簡直絕配!碟裡面牛筋、牛腩、牛舌齊齊集郵,牛筋煮到通透軟糯,咬落膠原蛋白「啵啵」彈牙,牛腩軟腍得來又有嚼頭,牛舌則爽脆帶甘,三種口感層次分明,牛味濃到好似行咗入牛欄!重點係咖喱底——蕃茄同洋蔥碎煮到融成泥,完全滲入咖喱汁裡面,食落除咗濃郁嘅芫荽籽、孜然香,仲有蔬菜天然嘅酸甜,撈埋白飯勁開胃,連油酥餅蘸汁都食到渣都唔剩!跟住挑戰咖喱香煎青衣柳飯,呢味簡直係「鮮味炸彈」!青衣柳煎到金邊微脆,魚肉卻嫩到好似豆腐,入口完全無骨,魚油香混住咖喱嘅辛香超級夾。呢個咖喱汁特別加咗蕃茄蓉同洋蔥碎煮足兩個鐘,質感濃稠得黎充滿蔬菜纖維,撈飯時每粒米都掛滿橘紅色嘅汁,咬落仲有細細粒嘅蔬菜碎增添口感,微辣中帶陣陣果香,連平時少食魚嘅朋友都食到連聲「唔該加飯」!食埋小食雞皮卷真係邪惡到一個點
天龍咖喱 非一般的咖哩飯!

食埋小食雞皮卷真係邪惡到一個點