2011-12-01 44 浏览
又一篇元朗名物系列其實我幾鍾意寫元朗區的餐廳食評,因為我住係天水圍,很多時侯都會來元朗找吃可謂熟元朗多過天水圍,而且元朗餐廳種類多,對我而然,我認為元朗食麵最正!名店有好到底麵家,嘉麗園,爽爽麵店,永年士多 ,士林台灣麵.....我唔知勝利算唔算出名之中的好食,它在OR的好評也有過百,我問過很熟元朗嘅媽咪佢就話都唔係咁好食,都係鍾意食彪記多啲,我就唔信邪,始終都想試一次,於是把心一橫去上貴網CHECK 下有啲咩推介同食評原來勝利牛丸唔同其他潮州粉麵店,全店只賣牛丸,牛腩同牛筋,仲有九唔搭八嘅各類多士我知道佢朝早都開,所以諗住朝早起身搭輕鐵落元朗食碗牛丸河我知道勝利牛丸係元朗都開咗三間店,生意不算好到要等位,但佢係街坊心目中嘅地位係無法改變嘅老實說光賣這麵可以賣到開分店,就知道它不簡單,當然這是第一次,便應該試總店康景街,轉角位那間,如果還是不知道,就是大棠站向滙豐方向,嘉麗園對面的街,直行便見到我一到此店,很快便決定要一碗牛丸河,阿姨問我要唔要加色,我有點錯愕,因為多數車仔麵店才會要唔牛腩汁,我知道此店出店湯底濃,但第一次都照試啦本身一向鍾意食米粉,但食評多推介河(我喜歡滑溜的)就試下
又一篇元朗名物系列

我唔知勝利算唔算出名之中的好食,它在OR的好評也有過百,

我知道佢朝早都開,所以諗住朝早起身搭輕鐵落元朗食碗牛丸河
有茶水部?
本身一向鍾意食米粉,但食評多推介河(我喜歡滑溜的)
就試下啦,落單後,阿姨就向煮麵的另一個阿姨叫丸河加色,
等咗幾分鐘,阿姨端上麵,麵碗很少,份量以早餐來說是剛剛好
碗的面頭有六粒牛丸同中間有啲冬菜,是少有的配搭。
很濃湯底
湯底極為深色,深色到同生抽冇咩分別,先細飲一啖,是預期中的鹹,味道似是在車仔麵店裹的牛腩汁,
但這是較有牛味的,再吃牛丸一粒,的確彈牙,如果同彪記比,這個一定是較差的說,
彈牙
我覺得丸類有彈牙感只是其中重要,有本身牛肉的味也很重要,彪記就是做到,勝記彈牙十足,牛味不足,比較失望
碗內牛丸有六粒,和彪記一樣,但麵的份量不夠,顯得牛丸不是做麵的餸呀,吃完麵還有牛丸兩粒
另外,冬菜配搭不錯,平時媽媽煮魚也會落的,能中和鹹味,有存在意義的!
至於河粉可算是出色,口感滑溜,也有彈性。
最後,埋單阿姨態度良好有禮,唔駛寫單都知我食咗$21,真夠環保!
總的來說,我覺得勝利牛丸在與元朗另一名店彪記比較下,明顯未能獲勝!
問題是牛丸不夠牛味,份量也不足!
顯然,要成為元朗麵店的長勝將軍,就要再下功夫在弄出牛味的根本上。
2011-11-20
$21 (早餐)
有茶水部?
彈牙