2022-09-27
今日同朋友入咗元朗行街,行到攰攰地搵間Cafe坐下,上OpenRice搜尋,就喺附近有一間,望落去都幾吸引,所以去咗試吓。Paul Cafe & Bistro 地址係元朗仁樂坊5號利發大廈地下D號舖。餐廳裝修得好有格調,好有懷舊復古feel,旁邊一部黑膠碟機充滿懷舊風情。一邊食餐廳播住啲音樂非常舒服窩夫全日早餐,賣相真係好靚,尤其是個炒蛋做到成朵花咁,先試下個窩夫外脆內軟,口感特別,裏面熱辣辣外面脆卜卜。炒蛋亦都做得好出色蛋味香濃,入口口感非常幼滑。Parma Ham配哈蜜瓜真係完美嘅配搭,沙律菜同車厘茄都好新鮮,入口味道清新,煙三文魚都捲到好似玫瑰花一樣,入口香滑味道鮮甜。呢個早餐除咗賣相好之外,相當有營養。明太子軟殼蟹意粉,呢個簡直係必食推介,明太子味道好鮮,帶少少鹹香,軟殼蟹亦都炸到好酥脆,意粉亦都做得啱啱好,軟硬度適中食落去有口感,好鍾意呢個味道。每人配一個南瓜忌廉湯加餐包,忌廉湯口感香滑,陣陣嘅南瓜味感覺好清新,配餐包真係一絕。最後梗係要整杯咖啡嘆下,焦糖咖啡味道香甜,焦糖味糖冋咖啡味配搭得啱啱好。