2022-11-22
️ 元朗終於可以搵到一間餐廳係有生酮餐了,啱哂💙去食啦😂 餐廳雖然唔係位於大街大巷,但通常隱世高質小店都係要搵下先有樂趣🤣〰️ 餐廳老闆大部分時間都是自己一手一腳去做餐廳大小事務,雖然有時有小幫手幫忙,但好多時候都是自己親力親為。 〰️ 餐廳雖然唔大,但勝在樓底高,空間感足。以灰色為主,但配以霓虹燈裝飾,增加了打卡機會😊 還可以用QR自助落單,好方便呢😃🍽 🔹M4和牛定食 +$25 椰菜飯和牛份量都唔少,每一塊和牛都好大塊,和牛肉汁豐富,只輕輕用少量鹽調味就已經好夠味😝 蛋用上日本蛋,廚師煎得好靚,食落去蛋味好濃香,蛋汁連埋椰菜花飯好夾😂 椰菜花飯卡路里相對白飯低好多,但食落去嘅口感好脆香,最重要可以幫我哋手減肥,消水腫🤣🤣🤣 🔹翠玉瓜翠玉瓜正常發揮,都保持到外面脆香嘅味道😝🔹鹽燒白鱔燒白鱔好有口感,外皮脆卜卜,肉質厚而且鮮甜肥美,最重要唔會有腥味呢 😀🔹雞翼/雞膝軟骨/雞腿肉(日本無激素)其實都係問店主才知道,佢哋大部份嘅雞都係用日本無激素,原因係燒嘅時候味道可以更加鎖住肉汁,所以食落去嘅時候會更加好食🤪雞肉好香,表面都係脆卜卜,而且肉質好香濃鮮甜😄🔹 生酮蘋果醋梳打之前聽過好多人減肥
🍽
🔹M4和牛定食 +$25 椰菜飯
🔹翠玉瓜
翠玉瓜正常發揮,都保持到外面脆香嘅味道😝
🔹鹽燒白鱔
🔹雞翼/雞膝軟骨/雞腿肉(日本無激素)
雞肉好香,表面都係脆卜卜,而且肉質好香濃鮮甜😄
🔹 生酮蘋果醋梳打
之前聽過好多人減肥,都會喺朝頭早空肚飲一杯生酮蘋果醋,因為生酮嘅關係完全冇甜味,好彩今次呢一杯會配以梳打,味道先容易入口😂
🔹獅烤 桂花烏龍冷泡茶
桂花味好清香,茶🍵底唔錯,而且冷泡嘅時間都啱啱好,食完咁多串燒,可以減低油膩感😆
🔍 題外話
連串燒都有下午茶餐真係好特別,仲比我知道3pm-6pm 有happy hour,可以優惠價飲我最愛既Stella 🍺 一定‼️一定會再嚟🤣🤣
📌 獅烤
📍 元朗裕榮徑11號好旺洋樓地下11號舖