2022-11-02 53 浏览
元宇宙主題餐廳設計,剛係K11藝術館商場開業不久,貫徹藝術主題商場嘅特色餐廳,充滿宇宙太空感,位於2樓比較隱蔽位置。環境裝修時尚,以黑、白色為主調,餐廳中間設有一幅落地太空感特色牆。食物以Fusion菜為主,另有特色咖啡和特色飲品,選擇都好多,價錢都算進取,不過晚餐搭配餐湯、飲品,就比較親民番啲。我自己就覺得$168-$328一個晚餐,有打卡、有環境,係物價咁高嘅時代,算係可以接受。整體食物質素算好,服務態度都唔錯。Dinner是日餐湯 椰菜花忌廉湯感覺就係一個普通忌廉湯,不過都creamy,如果加番啲椰菜花碎粒會更好。🏷冬蔭公奶油鳳尾蝦意大利粉 $228《推薦👍》Boss 推介嘅泰式fusion意粉,冬蔭公味道做得唔錯,餐牌資料係🌶🌶,所以唔食得辣要考慮下,食落有椰奶味道、幾creamy,鳳尾蝦size夠大隻、爽口,不過冇咩蝦味,個人比較鍾意有殻嘅蝦,味道會濃好多,不過唔洗剝殼又確係食得乾淨啲。🏷墨汁海鮮意大利飯 $198海鮮夠多,不過覺得飯同海鮮味道各有各,面頭粒帆立貝都幾大粒,一啖放入口幾滿足。🏷醉花雕煮藍青囗 $128《推薦👍》一般都係白酒煮青口,呢個fusion做法,我一見到

Dinner
是日餐湯
椰菜花忌廉湯

🏷冬蔭公奶油鳳尾蝦意大利粉 $228

🏷墨汁海鮮意大利飯 $198

🏷醉花雕煮藍青囗 $128
《推薦👍》一般都係白酒煮青口,呢個fusion做法,我一見到就傾心,即刻叫番個,原本上面食嗰幾隻就覺得冇乜花雕味有點失望,後來食到下半部份青口沾上湯汁,發覺原來味道去晒湯汁嗰度,所以你哋食嘅時候,都記得拌勻先至好食,如果可以加埋法式脆麵包,會更加好食。

🏷冬蔭公烤粟米 $88
烤粟米本身冇乜太特別,不過個冬蔭公醬很搭配、幾好味。

🏷蜜糖芥末單骨雞翼 $108
蜜糖芥末可以落重手啲添,因為炸雞翼外皮比較吸汁,太少食到裡面就唔夠味,反酸梅BBQ醬就酸酸甜甜很搭配。

🏷自家製英式鬆餅配果醬及奶油忌廉 $148
《推薦👍》店員話需時30分鐘,不過我諗當日等咗45分鐘有多,一向鬆餅都會出現喺下午茶時段,晚餐時段有鬆餅都比較少見,呢個即叫即焗鬆餅味道唔錯,烘焗得好香脆,一般鬆餅都會越食越悶,呢個就做得外脆內軟,品質算高唔錯。

是日精選蛋糕
甘筍蛋糕 +$58

🏷元宇宙 +$58(散點 $88)
(青蘋果,蜜瓜,薄荷,藍蝶花,梳打)

🏷Iced Americano (Hot / Iced)
(隨晚餐送咖啡或茶)