2021-09-12 617 浏览
係頻道上睇到一對人兄,主力介紹在港既優質日本餐廳,其中一條片介紹呢間,幾啱FEEL,又唔係距離好遠,SEEK左家中老闆既APPROVAL之後,就「驅車登草庵」。由於即興,立即經 本網系統 訂座,有位,很好,可以安心唔怕摸門釘。個商場冇泊車,唯有泊附近其他時租。間餐廳係幾簡約,係有點日式快餐FEEL,睇黎係新開,星期六晚都叫做有人等位。無他既,日本野嘛。餐牌幾頁,圖文並茂,價錢唔算好進取,不過第一次食要食過先知,我先叫個招牌SET DOR,家中老闆想一大碗好多咁樣,叫左個大碗飯套餐,又黎有圖有真相。我既係招牌套餐,因為要避開食飯,所以叫左烏冬。兩蝦、一白身魚、一南瓜、一秋葵、一蓮藕。由於炸粉夠薄,鎖到蔬菜水份,所以咬落夠脆感,熱辣辣自然更好食。蝦天婦羅炸前去殼去埋尾段,足見有心機。另外,白身魚好食, 比蝦更好食,可能因為少有,令客人用餐感UPGRADE唔少。烏冬就普通野。家中老闆既係廚師推介套餐,一大碗飯上面有好多樣。半隻軟殼蟹、兩蝦、一白身魚、一帶子、一甜椒、一流心蛋。隻軟殼蟹應該係重點推介菜品,粉薄優質。流心蛋可以做到一夾開就流黃,撈埋少少係飯面既甜醬油,真係唔使人催都成碗食得哂。兩

兩份晚餐埋單$220左右,性價比高,好味抵食,可以再戰。
2021-08-28