2017-07-22
平時行秀茂坪商場成日經過哩間越南咖啡室,行入去試都係第一次。十一點二十分入到去,發覺原來早餐供應到十一點半,覺得好好彩早餐menu真係好抵食!我揀左香茅豬扒湯檬配越式沙爹牛肉潛艇+奄列 同烤牛肉撈檬 哩兩個餐等左冇耐,就上左跟餐野飲熱檸茶 我飲左一啖o左咀,茶味超濃!下次一定要試奶茶,咁濃既茶底沖奶茶一定好正姐另外果杯柑橘蜜就冇試到。香茅豬扒唔會太油,冇睇佢黑黑地以為好鞋,其實肉質好嫩、一切就開味道啱啱好,唔會好鹹湯檬好大碗啊!檬粉份量唔少、好大方;粉唔會太軟,有口感。烤牛肉撈檬入面個牛肉一般,冇咩味,唔特別。而撈檬上面有啲紅白蘿蔔絲、蔥碎同花生碎,撈黎食都幾清新。檬粉煮得都彈牙。但係同湯檬相比,當然撈檬會比較乾身,少左juicy既感覺同埋多左少少油膩感。我個人就中意湯檬多啲,感覺比較清、冇咩負擔。btw 每台都會有一樽泰式酸辣汁(係偏酸少辣既) 加入撈檬到一齊食,有少少汁易入口啲、成件事更好食。奄列入面有火腿絲,奄列唔會過油,好食過普通茶餐廳。全餐飯最驚喜既係越式沙爹牛肉潛艇牛肉超級軟嫩,沙爹汁唔會太水同重口味,夾埋個包食,完美食左一啖就忍唔住好快食曬佢必叫!兩個人食左成台野,飽到癲
十一點二十分入到去,發覺原來早餐供應到十一點半,覺得好好彩
早餐menu真係好抵食!
等左冇耐,就上左跟餐野飲
另外果杯柑橘蜜就冇試到。
香茅豬扒湯檬
湯檬好大碗啊!檬粉份量唔少、好大方;粉唔會太軟,有口感。
烤牛肉撈檬入面個牛肉一般,冇咩味,唔特別。
我個人就中意湯檬多啲,感覺比較清、冇咩負擔。
奄列入面有火腿絲,奄列唔會過油,好食過普通茶餐廳。
全餐飯最驚喜既係越式沙爹牛肉潛艇
牛肉超級軟嫩,沙爹汁唔會太水同重口味,夾埋個包食,完美
食左一啖就忍唔住好快食曬佢必叫!
一定會再encore