2011-03-27 44 浏览
一向对于自助餐印象都麻麻,次次食亲都唔好食﹗对呢排大热既任食放题更系试都未试过﹗老友友人o系三个星期前于旺角开左间新场,叫宫崎日式烧肉,友人试菜优惠有半价,咁荀我同食家梗系去啦﹗食8点至10点既时段,平日就$198,价日加多$20,也不算贵㖞﹗物种类劲多,烤肉、炸物、寿司、刺身、饭面乌冬咩都有﹗熟食我地当然唔会点叫,因为今次既主题系烧肉嘛﹗食饱烧肉再讲﹗自己点菜啦﹗饮品包一杯,杂果宾治,饮完要再ORDER就要俾钱喇﹗我地就饮酒,生啤大杯$18,抵抵抵﹗新张优惠,每人有只九吋长既虎虾﹗真系仲长过只手板架,无渣流摊﹗大只,多肉,仲要多膏,食完大满足﹗虽是雪藏野,不过剩系呢只野系街市买都要$30-$40吧﹗食下海鲜先,扇贝、秋刀鱼、翡翠螺同海虾任叫﹗第一round梗系咩都试哂佢先﹗扇贝同翡翠螺都好大只﹗烧呀烧呀﹗任食得两小时,大家从来都无比个炉有闲置既时间﹗永远是爆哂的﹗扇贝鲜甜,蘸少少日式豉油好味﹗又估唔到既系原来翡翠螺烧出来比冻食个质感同味道有过之而无不及,弹牙,肉味浓,阵阵烤香﹗我吃了三只﹗酱油当然不可少﹗主角来喇﹗烤肉,我地净系呢个咁既拼盘都食左三个﹗一睇色水就知呢碟系全牛啦﹗牛既选
一向对于自助餐印象都麻麻,次次食亲都唔好食﹗
对呢排大热既任食放题更系试都未试过﹗

物种类劲多,烤肉、炸物、寿司刺身、饭面乌冬咩都有﹗

自己点菜啦﹗

饮品包一杯,杂果宾治,饮完要再ORDER就要俾钱喇﹗
我地就饮酒,生啤大杯$18,抵抵抵﹗
真系九吋长大虾,大满足
新张期内有大虾送
大只,多肉,仲要多膏,食完大满足﹗
虽是雪藏野,不过剩系呢只野系街市买都要$30-$40吧﹗
海鲜拼盘,任叫你食
食下海鲜先,扇贝、秋刀鱼、翡翠螺同海虾任叫﹗
第一round梗系咩都试哂佢先﹗

扇贝同翡翠螺都好大只﹗
翡翠螺原来烧出来好好味
烧呀烧呀﹗
任食得两小时,大家从来都无比个炉有闲置既时间﹗
永远是爆哂的﹗
烤海鲜,正﹗
扇贝鲜甜,蘸少少日式豉油好味﹗

酱油当然不可少﹗
牛拼盘,吃了三个
主角来喇﹗

牛既选择都系五六款,专业﹗
葱酱油牛胸腹。软滑﹗牛味重,吃下满口脂香﹗
如十分满分有八分﹗乜原来而家0的任食场有0的咁正既牛食,早知一早就来啦﹗

我又点会唔饮酒,友人自携福岛出品清酒一支﹗
唉.....应是绝版的了﹗
重点食物,牛粒
呢个系全晚最爱,一口牛,厚切,牛味最浓,咬下口感十足,牛味瞬间占据味蕾所有位置,最紧要系任叫任吃,食番佢十粒八粒真系不为过﹗
牛舌爽脆
岩盐牛舌,爽脆,友人争住来食,起码食左成十件﹗
牛仔骨就麻麻地无咩特别,可以主攻头先介绍既牛类﹗
刺身也不错
刺身都试番碟啦﹗
款式都有六七款,未算很出众但在任食场来说也算是不错﹗
佢地食刺身,我就继续劲烧牛﹗
豚肉及鸡肉,卖相很好
食完牛又转下,食猪同埋鸡﹗个卖相真系唔错架﹗
黑椒五花腩肉,味道劲香浓,唔怕肥既死士真系要食多几件﹗

鸡翼甜甜地的﹗
剪成单骨鸡翼更易熟,贴心﹗

蒜味鸡腿肉亦很值得试,入味,细细件,蒜香味足﹗

呢个猪颈肉要热情推介,肉质爽嫩味浓,重点攻击对象﹗
蒜片牛,佐酒一流
蒜片牛肉﹗任叫任食﹗
送下酒都不错吧﹗

叫到一枱都系,唔系咩﹗
和牛炒饭,饱肚之选
和牛粒炒饭,饭是珍珠米粒粒分明,最后冲刺其间饱肚必选﹗

牛油焗蓝青口,呢0的青口都系用来煮会好食0的,烧的话变得干很粉﹗浪费了﹗

甜品有雪糕、杏仁豆腐及芒果布甸﹗布甸好好味﹗推介﹗

最后埋单$1200有多,因有半价关系$600几蚊,5个人食位位百多元﹗

地点就近方便,食物精致,不会甩头甩骨,烤肉质素佳,用料算上乘,任叫任食完全无黑面﹗
待应生服务很好,特别要一赞一个名叫AMY的同事,对任我地既麻烦要求都相当有耐性,食到中段ORDER食物时间长了,她都好落力帮我地跟进﹗谢谢﹗
就算无半价一人都系$220左右,日式烧肉店仲要任食相当便宜,找个机会下个月再来先﹗

更多宫崎食物相片: http://hk.myblog.yahoo.com/smallsmalllin/article?mid=23609

我的饮食微博: http://t.sina.com.cn/smallsmalllin
等候时间
5 分钟 (堂食)
新张期内有大虾送
海鲜拼盘,任叫你食