2011-08-21
因阿Sir請食飯,由屯門車我地1行4個女仔去黃金海岸酒店的粵館食飯~ 位於酒店地庫~cafe隔黎~我們可坐餐廳玻璃門(隔音,完全聽不見餐廳內的聲音)外的VIP座位呢~真係好有情調呀,有冷氣開放的~用大大的白色布(有拉鏈式窗戶)來營造半透視的效果,但完全無1個waiter 0係VIP Area service 的.... 環境很好喔~裝修中西合壁~非常優雅+華麗呢!!!吊燈很美喔~~~ 水仙茶 非常之清香~甘甜的!餐桌擺設很美~我地完全無睇過menu,我諗價錢一定不便宜,仲之多謝阿sir!!先上菜的是三色水晶蝦餃 個蝦餃皮非常QQQQ,而且拉長到唔會斷果隻~餡料有2-3件勁爽+脆口的蝦~蝦餃餡料上還有雜菜粒點綴,賞心悅目!! 椰菜豬肉蒸餃唔重味精~又唔多油,賣相有點似餃子~芥末汁燒肉非常之jusicy~個皮非常之脆喔~但醬汁顏色比一般來說,暗左少少 滑蛋牛肉炒河分5人份量的炒小菜~好大碗,每條河粉很分明~呈半透明~牛肉焾身~剛好的!!很大片~咸度又剛剛好 叉燒包只係食左1個only...因我們女生細食...所以食唔晒,搞到好似好浪費咁tim.. 山竹牛肉球真的有山竹在表面上?!好大
水仙茶 非常之清香~甘甜的!餐桌擺設很美~
唔重味精~又唔多油,賣相有點似餃子~
芥末汁燒肉
滑蛋牛肉炒河
叉燒包
山竹牛肉球
XO醬炒腸粉
有少少辣,而阿sir話比預期之中辣左少少,幸好我都可以食幾件o既~很香很滑~
事後0係openrice先見到,呢間係有營食肆,唔怪之得食落去點心都唔覺得有好多味精啦
送糖水+甜品~
可選杏仁茶/合桃露/紅豆沙
我揀左 合桃露
甜品方面, 菊花味jelly
阿sir果然無介紹錯!!多謝晒~~~~