2019-02-17 392 浏览
今天因工作關係要去油塘做嘢,有位朋友住在油塘順便約他食個午餐,在公司做到遲左出去,所以約食下午餐順便聚一聚,佢帶我去油塘大本型十勝牛食tea,睇下餐牌都好抵食,價錢親民。我地叫左個醬燒豬軟骨拉麵🍜$36和野味汁雞肉飯都係$36,仲免費有1杯熱飲,凍飲加$3,我地都一樣叫左熱飲菊花蜜。傾左一陣D食物就黎得都幾快,醬燒豬軟骨拉麵都好大碗,豬軟骨很腍而味道都幾好,其實豬軟骨只要夠火喉和時間,都應該好容易做到腍和鮮嫩,但麵方面覺得不是太好,因麵煮得太耐,所以比較腍身,而且不像我平時吃的拉麵爽口彈牙,但$36都應該不要太講究吧!總之大大碗食得飽都算幾好啦⋯而野味汁雞肉飯,反而唔錯,飯是採用珍珠米,雞肉是炸左雞肉一件件放上飯上,跟著再用野味汁淋上去,所以雞肉保持脆口,飯又不會太濕,味道剛剛好,食飯時感覺有輕微辣辣地,更加提升開胃感。熱乎乎的菊花蜜甜甜地,令我覺得喉嚨很舒服,因同朋友傾得太多,潤一潤喉嚨真好,可以再繼續說說笑笑,埋單都係$72無加一,抵食!😋👍✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨如果大家喜愛我寫既食評📝,麻煩幫幫手比個愛的鼓勵❤️,我會寫更多豐富既食評比大家!🤤✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨

醬燒豬軟骨拉麵

野味汁雞肉飯