2018-07-31 215 浏览
同朋友食完晚飯之後,我地起九龍灣行咗陣街,行行下見到有d鋪頭開始準備收鋪,先發現完來已經行到9點幾。我地仲想傾多陣計,於是決定起德福廣場搵間餐廳食甜品。行經茶木,見冇人排隊,於是決定食茶木嘅蜜糖磚。依間茶木係冇㩒飛嘅機,所以我地要自己搵staff帶位。Staff見到我地就主動同我地講佢地last order係10:15,問我地有冇問題,我地ok咗之後起門外面等咗大概5分鐘,staff就準備好座位俾我地。抹茶紅豆層層疊黑糖磚塊($82)朋友好鐘意抹茶,所以就叫咗抹茶味嘅蜜糖磚。一嚟到個樣係一如以往咁,好適合打卡。而味道方面,雪糕好重綠茶味,溶嘅速度唔算好快,可以慢慢食。不過朋友就話依種唔係抹茶,只係普通綠茶雪糕,我就對抹茶冇咩研究,好食就得la。紅豆蓉對我嚟講有d過甜,好易就膩。咁甜嘅紅豆再加埋黑糖醬,可以話係甜到漏。多士粒好脆,好好食。我就建議就咁點雪糕食就夠。最後提提大家,起茶木用銀聯信用卡埋單會有九五折,其他信用卡冇嫁,如果有銀聯嘅話記住用,難得銀聯有優惠😂

抹茶紅豆層層疊黑糖磚塊($82)

紅豆層層疊黑糖磚塊

2018-07-01