2007-06-03 9 浏览
早前看過這裡的食評幾好,昨晚便約了兩個親戚,一起來試試。我們叫了味菜蕃茄花膠豬肚鍋、游水八瓜魚、金菇豬頸肉卷、豬潤和豬粉腸、山根、九菜花、粟米魚片頭、鮮墨魚滑、九孔鮑、陳皮白鱔卷、東風螺和蜆肉魚旦。味菜蕃茄花膠豬肚鍋- 味菜、花膠和豬肚就好多,蕃茄就唔夠多,可以說湯底完全沒有蕃茄味,花膠煮得好淋又入味,材料新鮮,親戚也很喜歡這個湯底,如蕃茄可以再落多一點,相信會更合我心意。游水八瓜魚- 很新鮮又爽脆,但我們大家都唔敢當刺身食,還是落鍋淥一淥,放心一點。味道鮮甜,又有口感,但要小心,最好係涮一涮便食,如不是變韌了,就太可惜了。金菇豬頸肉卷- 很少見會有這樣的弄法(多數係只有牛肉),幾特別,豬肉還食得出肉味,應該都算幾新鮮。豬潤和豬粉腸- 洗得都算乾淨,沒有什麼怪味,味道也很出色,但始終太高,只敢食了很少量。山根- 親戚喜歡比較淥得硬身一點,我們就喜歡淋一點,各有所需。九菜花- 來到時,已經看得出幾新鮮和唔會好,淥完後和想象中一樣,非常新鮮又爽口又好食。一碟真係好像唔多夠喉!粟米魚片頭- 看見食評說幾好食,當然要一試啦,魚片炸得幾香口又彈牙,還帶有陣陣的粟米味,作為飯前小食或飲酒用,應該都
早前看過這裡的食評幾好,昨晚便約了兩個親戚,一起來試試。

豬潤和豬粉腸- 洗得都算乾淨,沒有什麼怪味,味道也很出色,但始終[膽固醇]太高,只敢食了很少量。
九菜花- 來到時,已經看得出幾新鮮和唔會好[老],淥完後和想象中一樣,非常新鮮又爽口又好食。一碟真係好像唔多夠喉!
粟米魚片頭- 看見食評說幾好食,當然要一試啦,魚片炸得幾香口又彈牙,還帶有陣陣的粟米味,作為飯前小食或飲酒用,應該都幾好。
鮮墨魚滑- 雖然很彈牙又爽口,應該已經撻夠身,但墨魚的鮮味就唔夠濃,可能係墨魚的材料唔夠靚掛。
九孔鮑- 比較失望的一碟,雖然洗得好乾淨,而且看得出也幾新鮮,可惜只有爽口而完全沒有鮮味,還要七拾幾元一碟(只得七隻),唔多值得。
陳皮白鱔卷- 幾特別,白鱔加上陳皮味,食落的感覺都幾好,可惜白鱔唔夠肥美,但以這樣的價錢,還想怎樣。
東風螺- 細細粒,好新鮮,但始終係海產類,還是淥久一點安心點。
蜆肉魚旦- 比較失色的一味,完全食唔出蜆肉味,魚旦又雪得太久,又硬又無味。

親戚特別買了一支[日本蔴醬]來食,真係食落特別好食;可惜我們倆個唔食牛肉,如用這蔴醬來食牛肉,相信一定會更加出色。今次真係難為了你們,要部我們無得食。

想不到親戚也是一個很懂得食的人,看來都可以約他們多一點出來食,交換一飲食的心得。

這裡地方比較細和擠迫,好在還算乾淨和冷氣都算夠,侍應姐姐的服務態度都幾好,因人多要我們搬位,還自動送多一支啤酒給我們,都算係咁啦!(但啤酒價錢就好像貴了一點。)

食物選擇唔夠多,而且海鮮類非常少,有點唔多夠喉的感覺。